Fedon proglašen izdavačem godine

Izvor: B92, 25.Okt.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fedon" proglašen izdavačem godine

Izdavač 2012. godine je, prema oceni žirija 57. međunarodnog beogradskog sajma knjiga kuća "Fedon" iz Beograda zbog konzistentne i promišljene uređivačke koncepcije i poštovanja najviših standarda u prevođenju i priređivanju knjiga.

Žiri koji je radio u sastavu Novica Milić (predsednik), Nevena Milić, Irena Javorski, Dejan Ilić, Zlatko Paković uzeo je u obzir celokupnu izdavačku produkciju na srpskom jeziku izloženu na ovogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajmu.

Oni su dodelili priznanja u više kategorija, a pored izdavačke kuće “Fedon” koja je dobila nagradu za izdavača godine, za dečju knjigu godine izabrana je knjiga "Srpske narodne bajke za decu XXI veka" izdanje Čarobne knjige" koja sadrži 19 poznatih bajki koje su iznova i savremenim jezikom ispričali David Albahari, Dragan Velikić, Aleksandra Glovacki, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković i čiji je idejni autor Borislav Pantić.

Žiri je jednoglasno ocenio da ova knjiga predstavlja izuzetan doprinos revitalizaciji našeg književnog i kulturnog nasleđa ne samo za naše doba već i za vreme koje dolazi.

Izdavački poduhvat predstavlju "Dela Stanislava Vinavera" u izdanju "Službenog glasnika" i "Zavoda za udžbenike".

Prvo kolo dela Vinavera (1891-1955) u devet tomova zbir je na jednom mestu okupljenih pesama, priča, eseja i zapisa koji su prikupljeni zahvaljujući višedecenijskom priređivačkom trudu i zalaganju našeg najboljeg poznavaoca Vinaverove literature, Gojka Tešića, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje 57. Beogradskog sajma knjiga dobila je izdavačka kuća "Gradac" iz Čačka za ukupan višedecenijski i značajan doprinos ovog izdavača, kojim rukovodi Branko Kukić.

Posle nekoliko godina pauze ponovo je dodeljena nagrada za Najlepšu knjigu 2012. i to "Leksikonu arhitekture i umetničkog zanatstva" Slobodana Maldinija u izdanju "Službenog glasnika".

Žiri u sastavu prof FPU Jugoslav Vlahović (predsednik), prof FPU Rastko Ćirić i prof FLU Mile Grozdanić Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodelio je mr. Tijani Rančić za likovno-grafičku opremu knjige "Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944" autora Koste Nikolića u izdanju "Zavoda za udžbenike".

Sve o ovogodišnjem 57. Sajmu knjiga u Beogradu čitajte OVDE.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Fedon" izdavač godine

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2012

Izdavač 2012. godine je, prema oceni žirija 57. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, kuća "Fedon" iz Beograda zbog konzistentne i promišljene uređivačke koncepcije i poštovanja najviših standarda u prevođenju i priređivanju knjiga.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.