Fantastika u fotografiji

Izvor: Blic, 04.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantastika u fotografiji

Zanimljiva i nesvakidašnja izložba u galeriji „Artget" predstavlja nam fotografski žanr koji se, činilo nam se, izgubio u našoj realnosti obilatoj umetničkom i dokumentarnom fotografijom, iako čvrste korene ima u našem zenitizmu i evropskom nadrealizmu.

Da malo pojasnimo: fantastika je vid spekulativne fikcije koji se ne drži fizike, već posmatrača uvodi u svet nemogućeg, nestvarnog, apsurdnog, bajkovitog, magičnog i samim tim čarobnog. Pred nama se u tom kontekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojavljuju tri sasvim različita autora po izboru Branimira Karanovića, ovogodišnjeg urednika programa naše jedine galerije specijalizovane za fotografiju.

Pavle Jovanović fantastiku vidi u domenu hiperrealnog. Njegova fotografija je toliko realna da deluje kao slika. Naime, fotograf sliku aranžira uzimajući je iz svakodnevice, spaja njene delove i tako stvara nadrealni ambijent, npr. kuće na stolici i ispod nje, stolicu ispred stative, sve zajedno u olujnom sivom pejzažu polja sa kućicama u daljini. Ispred celog ovog prizora je čovek s leđa, u kaputu sa šeširom na glavi.

Dejan Pavlović fantastiku vidi u domenu bajke. Njegova fotografija je smeštena u iskonstruisan pozorišni ambijent - enterijer čiji su akteri nalik glumcima u polumraku mestimično osvetljene scene. Njihov zaustavljeni scenski pokret glavni je razlog što fotografija deluje nadrealno.

Ognjen Topalović svoju fantastiku pak kreira kroz akt preko koga je prevučen smrvljeni stiropor. Negde je on ceo oblepljen, negde mestimično po telu, negde mu je dao plavičasti ton, a negde mu dodao krila.

Pitate se kako je to sve moguće. U mašti je sve moguće, a u fotošopu realno izvodljivo. Ono što je nekada pripadalo izmišljenoj fantastici danas je realnost, u fotografiji kao i u životu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.