FCS predložio mere za pomoć kinematografiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FCS predložio mere za pomoć kinematografiji

Povodom novonastalih okolnosti usled epidemije virusa COVID-19, Filmski centar Srbije obratio se u dva dopisa Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu kulture i informisanja, i zamolio za pružanje pomoći distributerima i prikazivačima kinematografskih dela, rekao je za Tanjug direktor FCS Gordan Matić.

Takođe, u dopisu je i razmatranje pružanja pomoći veoma ugroženim sektorima audiovizuelne industrije, u koje spadaju rental kompanije, producentske kuće, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << servisnih (izvršnih za strane produkcije) tako i izvršnih za domaću kinematografiju, kao i srodnih delatnosti (Filmski i tv studiji, scenografske i kostimografske radionice i studiji, ketering kompanije, postprodukcioni sektor - studiji montaže slike, zvuka, kolor korekcije...).

"Situacija se menja iz dana u dan, kako kod nas, tako i u svetu. Usled ovih okolnosti, pratimo i analiziramo sve što se događa u privredi i sektoru kreativnih industrija, širom sveta i kod nas. Trudimo se da, kao rezultat svega toga, predložimo adekvatne mere za pomoć filmskog industriji u Srbiji", rekao je Matić.

Kako kaže, pre svega misli na pomoć onima koji su najviše pogođeni - na prvom mestu to su distributeri i prikazivači filmova, koji su prvi pretrpeli ozbiljne gubitke u prihodu zabranom okupljanja, a potom i uvođenjem vanrednog stanja, zatim rental kuće i filmski i televiziski studiji, kao i producentske kuće, postproducione kompanije kao i ostale srodne delatnosti koje su prethodnih godina značajno doprinosile imidžu ali i kvalitetu naše kinematografije.

Filmski centar Srbije je podsetio da u pomenutim ugroženim sektorima audivizuelne indsutrije radi oko 5.000 ljudi.

Imajući u vidu da je njihov prioritet u ovim teškim trenucima, osim obavljanja redovnih delatnosti, i zaštita filmske infrastrukture, među merama koje su predložene su i trenutni prekid plaćanja doprinosa za zaposlene, odnosno plaćanja taksi, oslobađanje PDV-a tokom trajanja vanrednog stanja, podrška u reprogramiranju bankarskih kredita, finansijsko ohrabrivanje u poslovima održavanja minimum procesa rada, odlaganje plaćanja paušalnog poreza za preduzetnike za period trajanja vanrednog stanja i najmanje 60 dana nakon njegovog ukidanja, kao i garancije za podizanje mikro kredita za likvidnost bez kamate koje bi pravna lica vraćala na tri godine sa grejs periodom od 12 meseci nakon ukidanja vanrednog stanja.

Takođe, FCS predlaže i stvaranje Fonda solidarnosti filmske industrije koji bi pomogao malim i mikro kompanijama registrovanih za kinematografsku delatnost, da opstanu do perioda ukidanja vanrednog stanja i prestanka pretnje COVID-a.

Ukazujući na praksu u drugim evropskim zemljama, FCS je u obraćanjima Vladi i resornim ministarstvima istakao kako su Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Danska, Portugal, Rumunija i neke druge države već uvele mere poput smanjenja poreza na zaposlene, subvencije, pozajmice, otpis dugova i umanjenje poreza, naročito bioskopima, nezavisnim produkcijskim kućama i mikro-firmama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.