Evropski oskar rumunskom filmu

Izvor: Politika, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropski oskar" rumunskom filmu

EFA 2007
Od našeg specijalnog izveštača
Berlin, 2. decembra - Rumunski film "4 nedelje, 3 meseca i 2 dana" Kristijana Munđijua najbolji je evropski film u 2007. godini prema prema glasovima 1.800 članova Evropske akademije za film, obelodanjeno je na sinoćnoj svečanoj ceremoniji dodele nagrada EFA u Berlinu. Kristijan Munđiju je osvojio i nagradu za najbolju režiju filma za koji je već osvojio i kansku "Zlatnu palmu". Za ulogu u filmu "Kraljica", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle već osvojenog Oskara, britanskoj glumici Helen Miren pripala je i statueta EFA za najbolju glumicu, dok je ovo priznanje u kategoriji najboljeg glumca pripalo izraelskom umetniku Sasonu Gabaiju za ulogu u filmu "Poseta benda" reditelja Erana Kolirina koji je osvojio i evropsku nagradu za otkriće godine. Među šest nominovanih glumaca ove godine našao se i Predrag Miki Manojlović i to za ulogu u britanskom filmu "Irina Palm" Sema Gabarskog.

Nemački scenarista i reditelj turskog porekla Fatih Akin, baš kao i na ovogodišnjem Kanskom festivalu, osvojio je nagradu za najbolji scenario - za film "Na ivici raja". Najbolji evropski kompozitor u 2007. godini je Aleksandar Depla i statueta EFA mu je pripala za muziku u filmu "Kraljica" Stivena Frirsa. Među četvoricom nominovanih u ovoj kategoriji, bio je i naš kompozitor Dejan Pejović za originalnu muziku u filmu "Guča" Dušana Milića.

Statueta EFA za životno delo pripala je legendarnom francuskom reditelju Žanu-Lik Godaru koji je kao svestrani autor na sceni prisutan više od 50 godina (nije se pojavio na ceremoniji), dok je godišnja nagrada za izuzetan doprinos svetskom filmu uručena proslavljenom snimatelju Mihaelu Balhausu (nagradu mu je uručio Kristofer Dojl, a putem video-linka čestitao i Martin Skorseze) koji je bio direktor fotografije u više od 80 filmova između ostalih i onih sa potpisom Fazbindera, Skorsezea, Kopole, Nikolsa, Redforda, Petersena... Počasne nagrade Evropske akademije za film uručene su Jiržiju Menclu, Žani Moro, Manoelu de Oliveiri, lordu Dejvidu Patnamu, Dejvidu Rouzu, Ištvanu Sabu, Kšištofu Zanusiju.

Nagrada publike pripala je filmu Đuzepea Tornatorea "Nepoznata", statueta EFA za najbolji kratki film uručena je mladom španskom reditelju Eduardu Šaperu-Džeksonu za "Alubramijento". Priznanje Međunarodne federacije filmskih kritičara - Fipresci, za film "Privatni strahovi na javnim mestima" i celokupno stvaralaštvo, pripalo je francuskom reditelju veteranu Alenu Reneu (nagradu su umesto snimanjem zauzetog reditelja primili glumci Sabin Azima i Onore Desonije). Pri-arte za najbolji dokumentarni film osvojio je francuski reditelj kambodžanskog porekla Riti Pan za ostvarenje "Le papier ne peut pas envelopper la braise". Ulrihu Hanišu pripala je statueta EFA za scenografiju, a Franku Gribeu za snimateljski rad u filmu "Parfem" Toma Tikvera.

Na dvadeseti rođendan Akademije prvi put je dodeljen i Pri Euroimaž (najznačajniji evropski koproducentski filmski fond) za producentske doprinose. Laureatima Margaret Menegoz (Pariz) i Vajt Hejduška (Beč), nagradu je uručio naš mladi reditelj Stefan Arsenijević kao jedan od laureata EFA (za film "(A)torzija") i član Akademije.

Dobrodošlicu je okupljenim zvanicama (1.400 gostiju) prvo poželela direktorka Evropske akademije za film Marion Doring (posebno pozdravila najstarijeg člana Akademije, 99-godišnjeg portugalskog reditelja Manoela de Oliveiru, koji snima filmove već 75 godina), a zatim su se publici obratili i ministar za kulturu i medije Republike Nemačke Bernd Nojman, gradonačelnik grada Berlina Klaus Voverajt, predsedavajući Borda EFA Iv Marmion i predsednik akademije Vim Venders. Domaćini ceremonije bili su glumci Emanuel Bear i Jan Jozef Lifers, a čitavo veče muzikom su obojili članovi finskog benda "Lenjingradski kauboji".

Proslava jubileja EFA tekla je i radno i svečano. Počela je još u petak predavanjem koje je pod nazivom "Želje i nade", održao britanski autor lord Dejvid Patnam i gala koncertom filmske muzike "Srećan rođendan EFA", koji je u izvođenju Flamanskog radio-orkestra pod dirigentskom upravom Dirka Brosea, održan u istorijskom berlinskom pozorištu "Admiralspalast". Nastavak je usledio subotnjom celodnevnom konferencijom "Evropa u pokretu - migracije u filmu" koja je počela uvodnom rečju Čedomira Kolara francuskog producenta ("Ničija zemlja") i beogradskog đaka. U radu konferencije, kao govornici, između ostalih su učestvovali i reditelji Amos Gitai, Danis Tanović i Marjan Satrapi... Svečana ceremonija dodele nagrada u berlinskoj "Areni", bila je kruna dvadesetog rođendana Evropske akademije za film koji su putem video-linka čestitali i reditelji Volter Saleš (Brazil), Dejvid Linč (SAD) i Vong Kar Vai (Hongkong - Kina) Dvadeset prva ceremonija dodela nagrada EFA, već je zakazana za 1. decembar 2008. godine u Kopenhagenu.

-----------------------------------------------------------

Na berlinskom crvenom tepihu

Među 1.400 gostiju na svečanoj ceremoniji dodele 20 EFA nagrada, prisutni su bili i Liv Ulman, Žana Moro, Serđo Lopez, Viržini Ledoajon, Sonja Rihter, Žan Mark Bar, Izabel Iper, Marija Gracija Kučinota, Mat Nikolson, Stefan Arsenijević, Dejan Pejović, Miki Manojlović, Džejms Mekavoj, Maja Morgenštajn, Manoel de Oliveira, Folker Šlendorf... Ceremonija dodele evropskih nagrada, protekla je bez "holivudskog glamura", svečano i uz veselo porodično slavlje evropske filmske familije, a čitav događaj uživo je prenosilo 60 televizijskih stanica iz Evrope i ostatka sveta.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.