Etnofest na Paliću možda na jesen?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 19:41

"Etnofest" na Paliću možda na jesen?

Koronavirus je poremetio turističku sezonu na Paliću. Organizovanje festivala je pod znakom pitanja, a za neke se već sada zna da neće biti održani u uobičajenom terminu. Jedan od njih je festival muzike sveta "Etnofest".

Festival muzike sveta "Etnofest", jedan od najstarijih festivala te vrste u našoj zemlji održava se na Paliću, svake godine u junu. Sada je već sigurno da festivala u junu neće biti, a organizator razmatra dva scenarija. Jedan je da se "Etnofest" održi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na jesen, ali će za taj termin biti jako teško obezbediti umetnike, jer će kako stvari sada stoje mnogi svetski festivali ove godine biti održani baš u to vreme. Drugi scenario je da se festival ove godine ne održi, što kako ističe Dejan Vujinović, organizator "Etnofesta", ima takođe svoje prednosti.

"Ne znam u ovom trenutku šta je najpametnije, da li se gurati, da li pokušavati na silu uraditi nešto i u periodu kada mu nije vreme i kada mu nije mesto, ili sačekati mirno sledeću godinu. Iskustva su različita, pa čak i ovo preskakanje jedne godine je mogu da kažem dobro poznato u festivalskoj industriji i onima koji se bave festivalskim menadžmentom. Naime možda i najveći ili jedan od najvećih evropskih festivala koji se održava u Engleskoj već 30-40 godina, to je Glastonberi. Taj festival ima ustaljenu praksu da svaku šestu ili sedmu godinu preskoči. Time dajući vremena da se regeneriše okruženje i sela u okruženju festivala, da se regeneriše priroda, ali da se organizatori priberu za neki naredni ciklus u kome će organizovati nekoliko festivala vezanih, i svaki put se pokazalo da je publika dolazila u većem broju i da su bili više vezani za festival nakon tih pauza", kaže Vujinović.

Sve je dakle još neizvesno, ne samo u smislu organizacije, već i u smislu finansiranja, jer finansijska konstrukcija ne samo ovog, već i većine drugih festivala, zbog epidemije koronavirusa nije, i još jedno vreme neće ni biti zatvorena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.