Enesu Haliloviću uručena nagrada “Meša Selimović”

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enesu Haliloviću uručena nagrada “Meša Selimović”

Književniku Enesu Haliloviću danas je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović uručio prestižnu nagradu za knjigu godine "Meša Selimović".

Haliloviću je ovo značajno priznanje donela pesnička knjiga "Zidovi" u izdanju "Albatros plusa" koja je od Velikog žirija, u kome je ove godine bilo 49 književnih kiričara, istoričara, teoretičara, dobila 22 glasa dok se na drugom mestu sa 14 glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našla druga pesnička knjiga Nikole Vujčića "Svedočenje u izdanju NB "Stefan Prvovenčani".

Dmitrović je laureatu koji je 27 dobitnik ovog priznanja uručio plaketu-reljef sa likom Meše Selimovića ( Rad Miroslava D. Savića) i novčani iznos.

O značaju nagrađenog dela govorilo je dvoje članove Velikog žirija koji su dali svoje glasove Halilovićevom delu Jasmina Tonić i Zoran Bognar.

Tonićka je svoju besedu naslovila "Zidanje poezije" i kojoj sa žaljenjem konstauje da "u vremenu sadašnjem u kojem poezija, prema rečima Halilovića, kao važna živi na margini, ali tu i opstaje kao puzavica koja se penje uz neki zid".

- Govoreći o stvaralačkim principima utkanim u sopstveni pesnički svet, Halilović, spontano i intuitivno uspostavlja nevidljivi poetički dijalog sa svojim prethodnikom, Selimovićem, konstatujući da onaj koji zida literaturu, njome savladava zidove u sebi i zidove oko sebe, jer kad kazujemo, mi idemo glavom kroz zid, to je potrebno i nama i sagovorniku koji nas čeka iza zida: onaj koji kazuje uvek će naći sagovornika koji želi da ga čuje - nastavila je Tonićeva.

Ona smatra da "govoriti o poeziji danas znači govoriti o zidovima koji su svuda oko nas i u nama, o svemu što čini aktelni trenutak, ali i mikrokosmos pojedinca, o formi i senzaciji, a da je knjiga "Zidovi"” po mnogo čemu nesvakidašnja u novijoj srpskoj lirici.

- Pre svega po svojoj kompoziciji, matematički precizno ustrojenoj, i pesničkom postupku koji se približava principu matematičke analize, u potpunosti sagledava temu omedjenosti ljudskog kretanja u granicama datog i čovekovu okruženost zidovima, kroz kazivanje o zidu i tumačenju njegove istorije i transformacije - naglasila je Tonićeva.

Bognar u eseju o nagrađenoj knjizi pod naslovom "Preskočiti sebe - znači preskočiti svaki zid" kaže da je Halilović osoben pesnik prevashodno po tome što je poetičko-filozofske epohe i njihove književno-poetske tragove dovodio u novi kontekst, a svet je za ovoga pesnika, sa stanovišta duboko ukorenjenog mita svakodnevnice, otvorena pozornica na kojoj se život odigrava u svim svojim kontroverznim značenjima.

Bognar primećuje da se u "Halilovićevoj poeziji i prozi pojavljuju zasenčene epifanijske vizije, koje nisu samo stav autora, već su one izraz dilema u vremenu, izraz su čovekovih unutrašnjih, intimnih začudjenosti".

Podsetivši na Halilovićev bogati pesnički i prozni opus Bognar kaže da "misaona ishodišta njegovog stvaralaštva bi ostala u sferi racionalnog ili iracionalnog poimanja života, da on nije vizionar i tragač u jeziku i u struktuiranju stiha i pesme.koje poseduju retku intuitivnu snagu, jezičko-stilske pregnantnosti, misaone i idejne zaokruženosti"

Reč je, konstatovao je Bognar, o polivalentnoj poeziji ispisanoj oštrim alegorijskim koloritom što govori da su ove pesme izrasle iz gustine i dramatičnosti doživljaja, iz smisla za sažimanje i svodjenje na bitne dijalektičke pulsacije života.

Bognar je zaključio da je "pesnik kreativno povezao, stvorio unutrašnje kontinuitete i jedan, gotovo neponovljiv, lični uvid u suštinu čovekovog trajanja sa svim njegovim ontološkim usponima i padovima od himničnosti do alijenacije".

- Pozivam sve da se borimo za knjige, za ideje, za književne časopise koji su krvotok književnosti. Knjiga

Halilović je umesto besede u kojoj bi se zahvalio na priznanju izgovorio novu poemu napisanu za ovu priliku "Drumovi uma".

Halilovioćeve stihove iz nagradne knjige čitao je glumac Nebojša Kundačina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Enesu Haliloviću nagrada "Meša Selimović"

Izvor: RTS, 11.Mar.2015

Književniku Enesu Haliloviću na velikoj sceni Narodnog pozorišta uručena je prestižna nagrada za knjigu godine "Meša Selimović“. . Enesu Haliloviću je ovo značajno priznanje donela pesnička knjiga "Zidovi" u izdanju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.