Ema Šaplen nastupa u Viminacijumu

Izvor: B92, 31.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ema Šaplen nastupa u Viminacijumu

Francuska operska diva Ema Šaplen (Emma Shapplin), koja je prvi put gost Beograda i Srbije, najavila je da će 30. avgusta nastupiti u antičkom gradu Viminacijumu.

Šaplenova je, na prijemu u sedištu "Citroen Vitro grup", rekla da je oduševljena ovim arheološkim nalazištem i simbolom antičke kulture, koje je juče posetila.

"Odmah sam osetila magiju tog mesta, bilo je to za mene zaista emotivno iskustvo i ponosna sam što ću održati koncert baš tu", istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je francuska diva neoklasične opere.

Repertoar koncerta pod nazivom "Rimska noć" obuhvatiće numere sa njenog prvog albuma "Karmine meo" i drugog "Eterna", kao i kompozicije iz filma "Red planet".

Pomoćnik ministra kulture Republike Srbije za kulturnu baštinu i direktor ovog projekta dr Miomir Korać rekao je da su želeli da "Viminacijum obasja glas istog senzibiliteta kao što je i ovaj prostor" i dodao da će to biti "scenski i muzički jedinstven događaj u Srbiji".

Šaplenova će nastupiti uz pratnju ansambla sastavljenog od domaćih i stranih muzičara pod vođstvom Ognjena Radivojevića, kao i mešovitog hora Radio-televizije Srbije, dok je kao specijalan gost najavljen naš kompozitor i pijanista Aleksandar Simić.

Koncert će se održati u mauzoleju u kome je obezbeđeno i 300 mesta za VIP goste, dok će ostala publika biti smeštena na platou oko mauzoleja.

Pored koncerta, koji je za sve besplatan, u toku dana biće priređene različite atraktivne manifestacije.

Ideja je da na ovaj način se skrene pažnja domaće i svetske javnosti na jedan mnogo veći i važniji projekat pod nazivom "Putevima kulture rimskih imperatora", kojim će se Viminacijum staviti na kulturnu mapu Evrope, kao i da se podigne svest o značaju evropske kulturne baštine.

Šaplenova će u Beogradu biti još danas (31. jul), a u našu prestonicu se vraća dva dana pre koncerta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.