Ekologija na policama

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekologija na policama

Izdavačka kuća "Geopoetika" iz Beograda predstavila je novu ediciju "Ekopoetika", posvećenu temama iz oblasti ekologije.

Prva tri naslova u ekološkoj ediciji su studija Danijela Golemana "Ekološka inteligencija", "Lutalaštvo" Rebeke Solnit i "Naš izbor" Ala Gora.

"Odabirom ova tri naslova želeli smo da pokažemo čitav dijapazon različitih pristupa ekologiji koji će biti zastupljeni u ovoj ediciji", rekao je direktor "Geopoetike" Vladislav Bajac.

Knjiga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ekološka inteligencija" Danijela Golemana bavi se poznavanjem skrivenih uticaja onoga što kupujemo. Autor u knjizi zastupa ideju o radikalnoj transparentnosti tržišta, odnosno mogućnosti da svaki kupac dobije informaciju o tome šta kupuje i koliko je proizvod koji mu se nudi prihvatljiv s ekološkog stanovišta.

Knjiga "Lutalaštvo" posvećena je istoriji hodanja, kojom se autorka bavi iz različitih aspekata, govoreći o usamljeničkom lutanju, hodočašću, aristokratskim šetnjama, hodanju kao izrazu građanskog bunta, šepurenju na korzoima. Rebeka Solnit se bavi odnosom savremenog čoveka prema kretanju, govoreći o modernim sredstvima transporta, poput aviona u kojem se čovek pretvara u neku vrstu paketa, ali i o fenomenima kao što je hodanje na pokretnoj traci u teretanama, uz merne instrumente, koje ona naziva industrijalizacijom slobodnog vremena.

Nekadašnji potpredsednik SAD i predsednički kandidat Al Gor predočava puteve za rešavanje klimatske krize u knjizi "Naš izbor". Ona predstavlja neku vrstu bukvara ekologije, ilustrovane čitanke u kojoj autor predstavlja osnovne ekološke pojmove i probleme, ali predlaže i rešenja do kojih je došao uz čitav tim naučnika i stručnjaka.

Knjige iz nove edicije štampane su na ekološkom papiru, čime "Geopoetika", kako je naveo Bajac, daje praktičan primer pojedinačne

i kolektivne odgovornosti za budućnost života na Zemlji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ekopoetika" nova edicija "Geopoetike"

Izvor: S media, 11.Jun.2010

Po vrelom danu kao što je današnji, "Geopoetika" je u Japanskom vrtu Botaničke bašte predstavila novu, ekološku ediciju "Ekopoetika" u kojoj su za sada objavljene knjige Danijela Golemana "Ekološka inteligencija", Rebeke Solnita "Lutalaštvo, istorija hodanja" i Ala Gora "Naš izbor: putevi rešavanja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.