Ejdusu nagrada za životno delo

Izvor: B92, 02.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ejdusu nagrada za životno delo

Glumac Predrag Ejdus ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo na "Nušićevim danima" u Smederevu, saopštio je u utorak, 1. aprila predsednik žirija Zoran Jovanović.

Nagrada će biti svečano uručena 20. aprila na 25. pozorišnom festivalu "Nušićevi dani", koji će se od 9. do 20. aprila održati u Smederevu.

"Ejdus spada u sam vrh srpskog glumišta naših dana. On je glumac gotovo svih beogradskih pozorišta, čest gost Srpskog narodnog pozorišta u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sadu, Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici i u Zetskom domu na Cetinju", podsetio je Jovanović.

"Bez veštačkog patetičnog poređenja sa glumcima raznih vremena Predrag Ejdus se otrže i od poređenja sa kolegama današnjice. Jedan je i jedinstven. Borhesovski zagledan u samog sebe, čime umetnički legitimno uranja i izranja iz svojih scenskih i dramskih likova, on je od onih mudrih modernih glumaca koji ne osvajaju na prečac, ne grabe gledaoca za grlo", istakao je Jovanović.

Prošle godine "Nušićevu nagradu" dobila je prvakinja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Gordana Đurđević Dimić. Prvi dobitnik te nagrade 1990. godine bio je Mija Aleksić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.