E-knjige popularnije od štampanih

Izvor: B92, 19.Jul.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-knjige popularnije od štampanih

Popularnost elektronskih knjiga udvostručena je 2011. godine i prvi put su knjige u ovom formatu bile prodavanije od štampanih, bar kada je reč o fikciji za odrasle.

Najnovije istraživanje Udruženja američkih izdavača pokazalo je da je prodaja e-knjiga skočila na 15 procenata tržišta 2011. u odnosu na šest procenata 2010. godine.

Ukupno je, međutim, prodaja knjiga na američkom tržištu opala za 2,5 procenata na 27,2 milijarde dolara 2011. za razliku od 27,9 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijardi 2010. godine.

I dok su eknjige dobile na popularnosti i prodate su u vrednosti od preko dve milijarde dolara, većina izdavača najveći deo prihoda i dalje ubira od prodaje štampanih knjiga - 11,1 milijardi u 2011.

"Oduševljeni smo što je izveštaj pokazao da je industrija ostala stabilna - pa čak se u pojedinim oblastima i razvila - u ovim teškim ekonomskim vremenima", rekao je izvršni direktor Grupe za istraživanje industrije kniga Len Vlahos.

Izdavačkoj industriji koristila je pojava i veće interesovanje za eknjige, ali su zvaničnici strahovali od negativnih efekata zatvaranja "Bordersa", drugog po veličini lanca knjižara u SAD, posle 40 godina poslovanja i tužbi protiv "Epla" i većih knjižara zbog cena e-knjiga.

Popularnost e-knjiga iz godine u godinu jača, prenosi Rojters, i pored prvobitno sporog prihvatanja digitalnog formata.

U studiji se navodi da, kada je reč o knjigama za odrasle, eknjige čine 30 posto ukupne prodaje, što je značajan skok u poređenju sa 13 procenata godinu dana ranije.

Knjige za odrasle u elektronskom formatu prvi put su po prodaji nadmašile štampane romane tvrdih korica (hardcovers) iako kombinacija čvrstih korica, broširanih izdanja i broširanih izdanja koja se prodaju po tržnim centrima i samoposlugama i dalje donosi više prihoda od eknjiga.

"E-knjige su pokazale da ih čitaoci bez presedana prihvataju ali različiti štampani oblici i dalje ostaju prisutni što znači da čitaoci žele da imaju izbor", rekao je Vlahos.

U Srbiji, elektronske knjige su i dalje u povoju. Izdavačka kuća "Stubovi kulture" nedavno je počela sa izdavanjem eknjiga i prvi naslov je "Bonavia" Dragana Velikića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

E-knjige sve popularnije od štampanih

Izvor: Akter, 19.Jul.2012

Popularnost elektronskih knjiga udvostručena je 2011. godine i prvi put su knjige u ovom formatu bile prodavanije od štampanih, bar kada je reč o fikciji za odrasle

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.