Izvor: Blic, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džez princeza iz Mozambika

Džez princeza iz Mozambika

Maria Joao Monteiro Grancha rođena je 1956.godine u Lisabonu. Kao devojčica nije razmišljala o tome da će jednog dana postati pevačica. Energična Maria je, kao tinejdžer, trenirala aikido i plivanje. U 27. godini spremala se da postane spasilac, ali je, odjednom, shvatila da ima potencijala za profesionalnu pevačku karijeru.

Godine 1984. postala je promoter džez emisije na televiziji Portugala, što joj je donelo nagradu 'Otkriće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine'. Snimila je prve albume i otišla na turneju po Nemačkoj, osvojila je prvu nagradu na džez festivalu u San Sebastijanu, završila evropsku turneju, primila nagradu 'Nova gente' za najbolju umetnicu godine, i, snimila svoj treći album 'Conversa' (1986) Iste godine,džez pijanista Aki Takase predložio joj je saradnju. Sledećih pet godina, njih dvoje imali su redovne evropske turneje. Izdali su dva live albuma 'Looking for love' i 'Alice'. Album 'Sol', sa grupom Cal Viva, objavila je 1991. Album je spoj džeza i tradicionalne portugalske muzike. Sjajan album 'Dancas' objavila je 1994., a dve godine kasnije i album 'Fabula', na kome su gostovali Ralph Towner, Dino Saluzzi, Manu Katche i Mario Laginha.

Maria Joao i Mario Laginha objavili su album 'Cor ' (1998), povodom 500 godina dolaska portugalskog moreplovca Vaska de Game u Indiju. Album je inspirisan i posvećen kulturama Indije i Mozambika (Maria Joao je poreklom iz Mozambika). Godine1999. objavili su album 'Lobos,Raposas e Coiotes' koji su snimili sa Hanoverskom filharmonijom. Ovo se smatra njihovim najuspešnijim ostvarenjem. Maria Joao, Mario Laginha,Helge Norbakken i Toninho Ferragutti, oformili su 2001. kvartet Mumadji. Grupa je ubrzo objavila live album.

U Centru 'Sava' nastupiće 27. januara.

M. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.