Džeki Kenedi/Medeja u Bitefu

Izvor: B92, 22.Dec.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Džeki Kenedi/Medeja" u Bitefu

Pozorišna predstava "Džeki Kenedi/Medeja", po tekstovima Elfride Jelinek i Ivane Sajko, u režiji Bojana Đorđeva biće premijerno izvedena 22. decembra u Bitef teatru.

Premijeru predstave je najavila je direktorka tog pozorišta Jelena Kajgo.

"Predstava sledi pravac Bitef teatra za ovu sezonu. Uz plesne projekte u okviru programa 'Bitef u pokretu', to su eksperimentalne predstave na provokativne teme", rekla je Kajgo na konferenciji za novinare.

Režiser >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đorđev je istakao da je koncept nove predstave, s podnaslovom "Male tajne velikih figura mizoginije", kreiran u saradnji sa grupom "Teorija koja hoda", a zasnovan je na "kratkom spoju" dva arhetipska teksta o ženi u današnjem društvu.

Prvi je drama "Smrt i Devojka IV - Jackie" austrijske nobelovke, feministkinje i komunistkinje Elfride Jelinek, a drugi "Arhetip Medeja" - monolog za ženu koja ponekad govori" Ivane Sajko, jedne od najradikalnijih hrvatskih dramskih spisateljica.

Oba teksta su feministička, ali na različite načine - idu od krajnjeg prihvatanja poželjnog ženskog ponašanja do odbijanja bilo koje ponuđene ženske uloge.

U predstavi igraju Sena Đorović, Nataša Marković, Snežana Milojević i Anđelika Simić.

Dramaturg je Ana Vujanović, scenograf Siniša Ilić, kostimograf Maja Mirković, a scenski pokret je kreirao Čarni Đerić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.