Dva veka od rođenja Franca Lista

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka od rođenja Franca Lista

BEOGRAD - Program povodom 200-godišnjice rođenja kompozitora Franca Lista počeo je  u Kulturnom centru Beograda, a izložbe, koncerti i filmske projekcije posvećene tom umetniku biće organizovani do 9. oktobra, najavio je Kulturni centar Beograda.

U foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena dokumentarna izložba "Portreti Franca Lista", a na programu je i projekcija dvodelnog filma "Ljubavni snovi" iz 1970. godine, rađenog u sovjetsko-mađarskoj koprodukciji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />Film britanskog reditelja Kena Rasela iz 1975. godine "Listomanija" biće prikazan u nedelju, 9. oktobra, dok će o muzičkom opusu i stvaralaštvu Franca Lista biti održano i više predavanja.

Koncert "List za decu", u izvođenju mladih pijanista učenika beogradskih muzičkih škola, biće održan u subotu, 8. oktobra, u Dvorani kulturnog centra Beograda.

U subotu, 8. oktobra, u 20 sati u Galeriji Artget biće održan koncert "List sa druge strane virtuoziteta", a nastupaju trio Vajsburg (Weišburg), operski pevači Ana Petrović i Aleksandar Novaković i instrumentalisti Milivoje Veljić, Marko Bogdanović i Vladimir Gligorić.

Završni koncert proslave jubileja rođenja Franca Lista biće održan u nedelju, 9. oktobra, a nastupiće muzičari Nemanja Marijanović, Uki Ovaskainen, Vladimir Pavlović, Marija Misita, Milica videnović, Nataša Kuzmanović i Dina Čubrilović.

Kako su najavili organizatori, na muzičkom programu biće popularna i manje poznata Listova dela različitih žanrova kamerne muzike, kao i kompozicije koje su uticale na stvaranje takozvane Novonemačke škole.

Franc List rođen je na imanju Esterhazija u Austrougarskoj monarhiji.

Počeo je da komponuje u ranom uzrastu i u bogatom opusu napravio značajna odstupanja od klasične tradicije. Nastupao je širom Evrope i stekao popularnost i brojna priznanja, navodi se u najavi programa.

Program "Franc List - na putu do neba", povodom dva veka od rođenja umetnika, organizuje Kulturni centar Beograda, a ulaz na sve koncerte i predavanja je slobodan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.