Duh italijanskog baroka u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duh italijanskog baroka u Beogradu

Jedan od najboljih evropskih baroknih ansambala, "Nova academia" iz Italije, nastupiće u beogradskom Centru lepih umetnosti "Guarnerius" u nedelju 13. juna. Na koncertu koji počinje u 20 časova, ovaj sastav će se publici predstaviti programom "Barok između Venecije i Napulja". "Nova Academia" već više od tri decenije uspešno pronosi duh baroka širom sveta svirajući na originalnim instrumentima iz 18. veka, a za svoj istrazivački rad u oblasti ove muzičke epohe je nagrađivana prestižnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << priznanjima.

Beogradski koncert sastava koga čine Marijana Pricon (sopran), Stefano Kazaća (blok flauta) i Luka Ferini (čembalo) posvećen je obeležavanju 350. godišnjice od rođenja Skarlatija i 300. godišnjice od rođenja Pergolezija. Na programu će biti dela Marčela, Vivaldija, Galupija, Pergolezija, Ćimarose i Skarlatija.

Kuriozitet koncerta u "Guarneriusu" je to što će biti izvedena dela neobjavljenih rukopisa, a ansambl je poznat po tome da posebnu pažnju poklanja afirmaciji manje poznatih i nepravedno zapostavljenih autora, do čijih kompozicija su došli zahvaljujući višegodišnjim istraživanjima.

Za svoju bogatu koncertnu aktivnost od osnivanja 1976. godine, do danas i za istraživanja u oblasti italijanskog baroknog muzičkog stvaralaštva, ansambl je više puta nagrađivan prestižnim priznanjima, od kojih izdvajamo počasne povelje grada Venecije i Trsta.

Kritika ističe da su "njihova izvođenja posebna zbog novog, slobodnijeg i strastvenijeg, dinamičnijeg načina interpretacije“, zbog čega imaju veliki auditorijum širom Evrope.

2009. godine Ansambl je pokrenuo festival "BAROK - muzika kao jedinstvena vrednost stare i nove Evrope", projekat čiji je autor Stefano Kazaća, osnivač i umetnički direktor ansambla. Jedan od pokrovitelja festivala je i Evropska unija, koja je svrstala ovaj projekat u program "Evropska kultura 2007-2013".

Članovi ansambla Nova akademija su afirmisani izvođači stare muzike, koji između ostalog predaju na renomiranim italijanskim konzervatorijumima i evropskim muzičkim akademijama.

Stefano Kazaća (Stefano Casaccia) flautista, osnivač i umetnički direktor Nove Akademije, je više od 20 godina bio član prestižnog amsambla "Venecijanski madrigalisti“, a osnivač je trupe “Nuovo Ricercare” (srednjovekovna-renesansna muzika) i orkestra “I solisti della Serenissima”. Od 1998-2002. godine je bio ambasador Evropske komisije, zadužen za festivale evropske kulture.

Marijana Pricon (Marianna Prizzon) sopran je jedan od učenika Lućana Pavarotija i Leona Mađere, a svoj debi je upravo imala sa maestrom Pavarotijem u Grimaldi forumu 2002. godine. Uskoro je očekuje i nastup sa zvezdom njujorške Metropoliten opere – tenorom Marćelom Đordanijem.

Luka Ferini (Luca Ferrini) pijanista, čembalista i orguljaš, već više od 20 godina nastupa kao solista i član kamernih ansambala i do sada je održao nekoliko stotina koncerata u Evropi i Aziji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.