Dubravka Ugrešić dobitnica prestižne nagrade Neustadt

Izvor: Blic, 25.Okt.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubravka Ugrešić dobitnica prestižne nagrade "Neustadt"

Književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je prestižne Međunarodne nagrade za književnost "Neustadt", poznate i kao američki Nobel, za 2016. godinu.

Nagradu dodeljuju Univerzitet Oklahoma i časopis "Svetska književnost danas", a laureat dobija i novčanu nagradu 50.000 dolara. Do sada su ovu nagradu dobili pisci medju kojima su Markez, Česlav Miloš, Škvorecki, Mak Friš, Oktavio Paz i druga najistaknutija literarna imena današnjice.

"Njene knjige, koje karakteriše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kombinacija ironije i saosećanja, prevedene su na više od 20 jezika, a dobitnica je i nekoliko drugih velikih književnih nagrada", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu.

Dubravka Ugrešić, koja sada živi u Amsterdamu, autorka brojnih romana, eseja i knjiga za decu, dobitnica je Austrijske nagrade za evropsku književnost 1998. i nagrade za eseje "Jean Améry" 2012, a bila je i užem izboru za nagradu Buker 2009.

- Kao neko ko je dobrovoljno otišao u egzil, ona opisuje zajedničko iskustvo samoće u svojim pričama o izbeglicama. Ona obuhvata nepravdu, korupciju i sve što je pogrešno u svetu, ali na tih način - izjavila je Alison Anderson, američki književni prevodilac koja je bila u žiriju.

Nagradu "Neustadt" mogu dobiti pesnici, pisci i scenaristi, a često se poredi s Nobelovoim nagradom za književnost.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ugrešić dobitnica nagrade Neustadt za 2016.

Izvor: Akter, 25.Okt.2015

Jugoslovenska književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je prestižne Međunarodne nagrade za književnost "Neustadt", poznate i kao američki Nobel, za 2016. godinu..Nagradu dodeljuju Univerzitet Oklahoma i časopis "Svetska književnost danas" (World Literature Today), a laureat dobija i novčanu nagradu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.