Drvo života konačno u Kanu

Izvor: B92, 16.Maj.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drvo života" konačno u Kanu

Dugo očekivani film američkog režisera Terensa Malika "Drvo života" prikazan je danas na filmskom festivalu u Kanu.

S obzirom da su se, na kraju prepodnevne projekcije za novinare, glasni uzvici negodovanja mešali sa aplauzom izvesno je da je Malikovo novo ostvarenje podelilo publiku svojom spektakularnom fotografijom i dubokom religijskom pričom.

Film je porodična drama smeštena u američku državu Teksas 50-ih godina prošlog veka, u kojoj glavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uloge tumače Šon Pen, Bred Pit i Džesika Častin. Pit glumi suzdržanog mornaričkog veterana i oca tri sina koji nikada ne razgovara sa suprugom (koju tumači Častinova) osim ukoliko se ne svađa sa njom. Pen je u ulozi najstarijeg, odraslog sina, a sporednu ulogu u ovoj drami tumači drveće, često snimano da podseća na katedralu, kao i sunce koje se iznova pojavljuje.

Reditelj Malik je nepojavljivanjem na konferenciji za novinare ponovo potvrdio reputaciju stidljivog umetnika koji ne voli medije, ostavivši Pitu i producentkinji Sari Grin da prezentuju film novinarima.

"Ne znam zašto se od ljudi u našoj industriji očekuje da prodaju filmove", rekao je Pit i dodao da Malik "želi da se fokusira na pravljenje filmova, a ne na prodaju".

"Drvo života" je jedan od 20 filmova u zvaničnoj konkurenciji ovogodišnju Zlatnu palmu, a film je u Kanu trebalo da bude prikazan prošle godine, ali ga je Malik u poslednjem trenutku povukao na "doradu".

Ovo je tek peto ostvarenje ovog umetnika u 40 godina dugoj karijeri. Malik je ranije skrenuo pažnju na sebe filmovima "Tanka crvena linija" i "Dan raja", koji je 1979. godine nagrađen Zlatnom palmom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.