Drugačija storija o Če Gevari

Izvor: B92, 22.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugačija storija o Če Gevari

Drugi dan 37. Festa, pored projekcija filmova i gostovanja stranih glumica, obeležio je i razgovor o novom domaćem dokumentarnom ostvarenju o slavnom gerilcu Ernestu Če Gevari pod nazivom "El Ombre", u režiji mladih autora Alaksandra Bulata i Petra Krsteva

Iako su najavljeni kao gosti Festa, reditelji su bili sprečeni da dođu u Centar "Sava", a umesto njih o novoj adaptaciji čuvene priče o životu i smrti Če Gevare, rađenoj prema scenariju Borislava Lalića, govorili su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktori filma Žarko Pavlović i Danijela Ostojić i direktorka produkcije Mileva Mijatović.

Pavlović je, ističući da je Če Gevara večita i neiscrpna tema, rekao da je bilo i preko potrebno uraditi nešto drugačije.

"Napravili smo spoj između muzike i samih događaja, nismo želeli samo da prepričavamo titlove i mislim da smo upravo zato podigli Čea na jedan viši nivo", kazao je on.

Pavlović je objasnio da je film urađen u saradnji sa ambasadom Kube u Beogradu i sa vladama Bolivije i Venecuele koji su im svesrdno pomogli u nabavljanju materijala, ali je takođe zahvalio i svim fasciniranim obažavaocima Če Gevare koji imaju veliki broj fan klubova u svetu - samo u Kini 200.

"El Ombre" je premijerno prikazan 21. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Predstavnici ekipe očekuju da će film gostovati i na drugim festivalima. Za sada je sigurno da će biti prikazan na Kubi, a domaću televizijsku premijeru imaće na televiziji "Art".

Pavlović je rekao da imaju još mnogo materijala, bar za još dva filma, koji bi možda rasvetlio i mnogo delikatnija pitanja i ličnosti koje su obeležile Kubansku revoluciju i događaje koji su sledili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.