Drami Besmrtnik nagrada Branislav Nušić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:21

Drami "Besmrtnik" nagrada "Branislav Nušić"

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Branislav Nušić" na 41. anonimnom konkursu za najbolju dramu proglašen je pisac Milan Milovanović za tekst "Besmrtnik", saopštilo je Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS) iz Beograda, osnivač te nagrade.

Na konkurs UDPS se prijavilo 24 autora, a među prispelim rukopisima, zrelošću dramaturške obrade teme, dinamičnošću radnje i doslednom karakterizacijom likova, posebno se izdvojio upravo pobednički komad "Besmrtnik", koji je stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pod šifrom "Posmatrač".

Žiri je radio u sastavu profesor dr Boško Suvajdžić, predsednik i članovi - Momčilo Kovačević i Saša Gabrić.

U obrazloženju stručnog žirija kaže se da autor Milovanović univerzalnu temu, smeštenu "negde na marginama Evrope", o vlasti, moći, prijateljstvu, ljubavi, preljubi, doslednosti i prevari, sa blagom aromom antičkih tragedija i šarmom šekspirovskih zapleta, predstavlja na svež i originalan način.

Tome doprinosi i precizna struktura drame, funkcionalnost stilskih rešenja, odmerenost replika, ali i fini ironično-groteskni ton, kojim se od početka do kraja poznata ideja o besmrtnosti ljudske žudnje za moći, vlašću i životima podanika, od antike do danas, predstavlja na moderan i scenski dopadljiv način, zaključuje se u saopštenju žirija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.