Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolaze Amaniti, Katan, Toskana...

Dolaze Amaniti, Katan, Toskana...

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom otvaranja Sajma knjiga u Beogradu (od 21. do 27. oktobra) u ime Kanade, zemlje gosta, govorio je njihov ambasador u SCG, njegova ekselencija Donald P. Meklenan, koji je izrazivši veliko zadovoljstvo što je njegova zemlja ove godine u toj ulozi i rekao da je posebno obradovan plakatom manifestacije, jer je na njemu prikazan i list, simbol države Kanade. Po njegovim rečima, ovo je jedan od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sajmova u ovom delu Evrope, a na njihovom štandu će biti predstavljani njihovi autori, osim kanadskih biće predstavljena i dela kanadskih pisaca prevedena na srpski jezik, četiri putujuće izložbe raznih naslova, posebno izdanja pet eminentnih kanadskih izdavača i mnogo toga još.

'Na otvaranju će uz Davida Albaharija govoriti i Naim Katan u ime svih kanadskih pisaca', rekao je ambasador i dodao kako se na tom štandu mogu prodavati prevedene knjige iz Kanade, dobiti informacije o studiranju u Kanadi i da je sve upotpunjeno retrospektivom kanadskog filma u Studentskom gradu, gde je ulaz besplatan.

Potom se novinarima obratila Gorica Mojović, član gradske vlade zadužen za kulturu, koja je, između ostalog, rekla da se ovogodišnja manifestacija knjige održava na znatno većem prostoru, da je od strane Skupštine Beograda odobreno 26 miliona dinara za otkup knjiga, da će u toku sajma biti raspisan konkurs za kapitalna dela i da će se o kriterijumima odlučivati na debati u toku sajma i ukazala na debatu o položaju knjige na kojoj se očekuje i ministar Đelić.

Simon Simonović, predsednik Saveta sajma, rekao je da na sajam dolazi dvadesetak pisaca iz inostranstva i da će se predstaviti izdavači iz 16 zemalja, 'a samo iz Engleske dolazi njih 48'.

Kao pisci koji dolaze na Beogradski sajam, najavljeni su Naim Katan, Nikolo Amaniti, Dejvid Toskana i drugi. Večeras, na dan otvaranja, ulaz na sajam je besplatan, uključujući i parking, dok će cene ulaznica biti 80 dinara za pojedinačne posete i 50 za grupne. Takođe je (ponovo) rečeno da su smanjene cene izlagačkog prostora, a to je rezultiralo prisutnošću 470 izdavača i izlagača, što je za oko 150 više nego prošle godine. A predočen je i novi broj književnog časopisa 'Pismo', koji je posvećen novim kanadskim pričama u izboru Davida Albaharija. T. Nj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.