Dokumentarni serijal RTS-a  Narodno pozorište u 10 činova

Izvor: RTS, 18.Dec.2017, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni serijal RTS-a "Narodno pozorište u 10 činova"

Narodno pozorište u Beogradu 2018. godine proslavlja 150 godina postojanja. Od skromnih početaka do evropskih uzleta, Narodno pozorište je bilo i ostalo matična kuća pozorišne umetnosti. Kulturno-umetnički program RTS-a priprema dokumentarni serijal "Narodno pozorište u 10 činova", koji će imati 10 epizoda.
Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta RTS će ispričati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zanimljive priče o glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, kostimografima, scenografima, koreografima, dirigentima, muzičarima, scenskim majstorima i publici nacionalnog teatra.

Serijal ima dokumentarnu formu sa igranim rekonstrukcijama i koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS-a, Muzikološkog instituta SANU itd.
U ovoj istoriji ponovnog otkrivanja i inovacije, a povodom 150 godina Narodnog pozorišta, RTS je odabrao 10 različitih fenomena.

"To nisu neophodno najznačajniji glumci, pisci, pevači ili baletski igrači. Svaka generacija, uostalom, veruje da su njeni glumci najbolji i najprirodniji u poređenju sa prethodnim. I više od toga, to su 10 momenata u našoj istoriji koji izražavaju važne promene u našoj kulturi i načinu na koji vidimo svet. Svaki čin je odabran da karakteriše epohu u kojoj se dešava. Zajedno, ovi činovi prave hroniku o promeni reputacije Narodnog pozorišta", navodi kreator serijala, urednik kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.
Ta reputacija je i dalje u procesu i konstruiše se i danas. Mi samo možemo da pretpostavimo šta će buduće generacije činiti sa time, ističe Bradić.
Dramaturg serijala je Tamara Baračkov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.