Dokumentarac o Sonji Savić

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o Sonji Savić

Rade Šerbedžija u filmu Dragane Kanjevac priznaje da je o filmskoj glumi počeo da uči od Sonje, i koristi termin „metod Sonje Savić”

Bila sam srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja, govorila je glumica Sonja Savić, o kojoj je Dragana Kanjevac snimila dokumentarni film „Sonja”, kojim će 30. marta početi 59. festival kratkog metra. Kao dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, i filozof po obrazovanju, Dragana vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sonju kao „čudo od deteta, zvezdu kinematografije SFRJ, seks simbol, urbanu ikonu generacije osamdesetih i borca protiv establišmenta”.

Dok privodi kraju film čijom će projekcijom početi novo izdanje najstarijeg festivala u Srbiji, autorkadodaje da je glumica „izgledala, govorila i mislila drugačije od ostalih, kao autentična pojava u našoj kulturi”.

– Moj motiv nije bio da snimim film o značajnim ljudima kojih nema. Motiv je bila samo Sonja. Poznavala sam je i njena smrt me je emotivno pogodila, tako da su u filmu spojeni lični i opšti motiv. Ideja mi je bila da ton filma ne bude opor, već da priča o Sonji ima duha, bude lucidna. Nisam želela patetičnost, niti da gajim kult o Sonji koji već postoji – ističe Dragana Kanjevac, inače autorka dokumentarca „Njujork: šest sati ranije” o Beograđanima u Njujorku, i seća se Sonjinog duha:

– Kada je prolazila Njegoševom ulicom, u kojoj je stanovala, prišla bi stolu u nekom od poznatih kafića i rekla: „Je li, svila se nosi, ima se? Koliko je sati, je l’radno vreme? Pije se kafica, puše se dobre cigarete?”. Njeno buntovništvo, donkihotizam, izražavanje stava na ličnu štetu, revolucionarnost i libertestvo su mi u glavi kada se ona spomene. Bila je stroga, često surova. Mrzila je glupost i prosečnost, hod uprazno.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 23. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE..

I. Aranđelović

objavljeno: 23.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.