Izvor: Arte, 14.Okt.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade na 23. Videomedeji

U okviru takmičarskog programa, na ovogodišnjoj Videomedeji predstavljeno je 19 umetničkih radova (video, film, animacija) i 7 medijskih instalacija (medijske instalacije, VR (virtuelna stvarnost), interaktivni projekti).

Dodeljene nagrade na 23. Videomedeji

Na 23. Međunarodnom video festivalu Videomedeja, održanom od 10. do 12. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Kafe galeriji Izba i Malom likovnom salonu internacionalni žiri koji su činili >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Petar Mitrić iz Srbije, Dave Lojek iz Nemačke i Martijn Winkler iz Holandije dodelio je nagradu „Sfinga“ za najbolji video rad i nagradu „Bogdanka Poznanović“ za najbolju medijsku instalaciju.

Nagrada SFINGA

Martina Meštrović, Tanja Vujasinović, A Cat Is Always Female, 15:43 min, Color, Dolby SR, Croatia, 2019

Kratki film koji predstavlja portret umetnice Marije Ujević Galetović, njenog rada i zaostavštine u hrvatskoj istoriji umetnosti, kao i lični umetnički izraz samih filmskih stvaralaca, u kojem proširuju umetnikovo delo sopstvenim vizuelnim stilom koristeći različite tehnike animacije. Žiri je bio zadivljen važnošću ispričane priče: o vrednosti umetnosti, ulozi žene u svetu umetnosti i načinu na koji mali trenuci u stvarnom životu mogu biti osnova duboke inspiracije. Film je s ljubavlju izrađen i nudi bogatu lepezu stilova animacije, sve vreme dok se uzdizao i komentarisao Galetovićkine skulpture. Gledalac oseća da su dve filmske stvarateljke, umetnice same po sebi, dužne Galetovićkinom delu, ali da su sada spremne da se odvoje od njenog uticaja, stvarajući sopstvene stilove i umetnička dela. Žiri se nada da film može funkcionisati kao pristupačan uvod ovoj umetnici i njenom radu, kao i da bude zagovornik i inspiracija studentkinjama i umetnicama širom sveta.

Nagrada “Bogdanka Poznanović“

Thomas Mohr, ONE-1, 16 min ,Color, Stereo, Netherlands, 2017

Monumentalno delo koje se odražava na fotografiju, memoriju, tok svesti, digitalizaciju i područje algoritama. Kako lične slike predstavljene u ovom radu rastu, čini se da gubimo povezanost sa njihovim doslovnim značenjem gde fotografije postaju  stvarnost za sebe uplićući se u apstrakciju ponavljanja i rasta. Sećanja i snimci postaju puke nule i jedinice. Komad zaslužuje da bude viđen u projekciji u prostoru koji očarava publiku, sa imerzivnim i gotovo religioznim zvučnim zapisom. Duboko iskustvo koje se odražava na ulogu digitalnog u našem svakodnevnom životu.

Pohvala za video rad:

Oliver Pietsch, Time Time, 23:15 min, Color, Stereo, Germany, 2019

Žiri 23. Međunarodnog video festivala Videomedeja dodelio je posebne pohvale Oliveru Pietsch-u za njegov umetnički rad „Time Time“. Sa svojim čistim i jednostavnim split-screen kolažom, autor brzo utvrđuje svoju temu filmskih ikona i njihov proces starenja. Vrlo kratki primeri iz starijih i mlađih radova nas privlače, dok osećamo duboku melanholiju zbog prirodnog procesa svih stvorenja da ostare i naboraju se. Stilski čvrst i slojevit, umetnički rad „Time Time“ postavlja veoma visok standard za sve umetnike kolaža kada su u pitanju kvalitet, emocionalna srž i jasnoća poruke. 23 minuta ovog izvanrednog dela vam neće delovati dugo i žudećete da potraje još duže.

Pohvala za medijsku instalaciju:

Jason Nelson, Acesulfame K, Stereo, Australia, 2018

Za svoju interaktivnu web-based instalaciju Acesulfame K, žiri 23. Videomedeje dodelio je posebno priznanje Jason Nelson-u iz Australije. Ovaj razigrani i ikonični svet izbacuje kostur koji se spušta niz jamu smeća, napravljenu od ambalaže za hranu. Svaki sudar sa objektom stvara tekst koji će se pojaviti na ekranu. Osvešteni smo o hemikalijama koje svakodnevno konzumiramo, a koje će sigurno imati velik uticaj na našu zajednicu i njenom putu ka smrti. Ova instalacija predstavlja dobar primer zabavne umetnosti.

Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Željko Mandić, birali su među više od 1000 prijavljenih umetničkih radova autora iz više od 20 zemalja.

Festival su posetili mlađa i starija populacija, s tim da su mlađi ljubitelji video umetnosti činili većinu. Takmičarski i revijalni deo su skoro podjednako zadobili pažnju posetilaca, čije su pohvale za kvalitet programa i organizaciju potvrdili značaj postojanja i realizacije festivala Videomedeja.

Atmosferu sa 23. Videomedeje svi zainteresovani mogu pogledati na Facebook stranici https://www.facebook.com/videomedeja/  i na našem sajtu: www.videomedeja.org

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Kulturni centar Novi Sad, Kafe galerija Izba, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Seecult, Radio-televizija Vojvodine, Art magazin, ReFoto..

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.