Dodeljena književna nagrada vinarije Radovanović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 15:25

Dodeljena književna nagrada vinarije Radovanović

Pomalo simbolično, jedna od najuglednijih srpskih vinskih podruma, Vinarija Radovanović iz Krnjeva, književnu nagradu za životno delo dodelila je pesniku Dušanu Novakoviću, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

Ovim je nastavljena višegodišnja tradicija vinarije u bijenalnom nagrađivanju naših istaknutih književnika, pesnika i umetnika. Predsednica stručnog žirija, književnica, rediteljka i nekadašnja ambasadorka Srbije, Vida Ognjenović obrazlažući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagradu istakla je, između ostalog, da Dušan Novaković u svojoj poeziji "sa lakoćom izbegava zamke govornog šarenila u pesmama brze i prilagodljive prijemčivosti".

U prigodnom programu upriličenom u vinskom podrumu učestvovali su uz laureata i član žirija profesor Beogradskog Univerziteta dr Žarko Trebješanin, kao i glumci iz Republike Hrvatske Anamarija Serda i operetski pevač Ronaldo Braus, koji je izveo i nekoliko popularnih vinskih balada.

Uz plaketu nagrađenom je pripalo i bure sa Caberne Sauvignonom prestižne berbe.

Nagrada je čini se potpuno zaslužena, jer, kako je priznao Dušan Novaković, u svom opusu ima i dvadesetak pesama posvećenih božanskom nektaru, vinu, a poentirao je proznom iskazu, da je "I sam vino, i mora da bude spreman, da ako neko poželi da ga popije, da bude popiven".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.