Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

Izvor: Studio B, 07.Okt.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

Tomas Lindal, Pol Modrič i Aziz Sankar dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju za 2015. godinu.

Imena dobitnika objavila je Kraljevska švedska akademija nauka navodeći da su istraživači nagrađeni za rad na "studijama popravke DNK" čime su stručnjaci dobili novo oružje u ratu protiv raka.

Detaljno razumevanje štete na DNK može da pomogne u lečenju raka i razvoju novih lekova, navode iz Akademije.

Do sada su objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziku, a sledi objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, mir i ekonomiju.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nobel za hemiju za otkriće mehanizama obnove DNK

Izvor: Politika, 07.Okt.2015

Razlog zbog kojeg se naš genetski materijal ne raspadne leži u molekularnim sistemima koji neprekidno popravljaju oštećenja na DNK.. Šveđanin Tomas Lindal (77), Amerikanac Pol Modrič (69) i Aziz Sankar (69) iz Turske dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju za istraživanje mehanizama koje ćelije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.