Dodeljen Gran Pri festivala TIBA

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljen Gran Pri festivala TIBA

Žiri festivala "Teatarska internacionalna beogradska avantura" (TIBA) dodelio je nagradu "Gran pri" predstavi "Priča o porodici" trupe "Compagnia rodisio" iz Italije, navedeno je u saopštenju festivala.

Prema odluci žirija, specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije dobila je predstava "Dronte itd., priče o izumiranju" u izvođenju turpe Krepsko iz Češke.

U saopštenju žirija povodom dodele nagrade predstavi "Priča o porodici" stoji: "Ova predstava je neodoljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << topla, puna života, upozoravajuća i iznenađujuća mala rekonstrukcija života jedne tipične savremene porodice, koji (život), baziran na grčevitoj potrazi za srećom i harmonijom, na stalnoj težnji ka boljem, sigurnijem, komfornijem, zdravijem, gubi svoj osnovni smisao.

U umetničkom smislu najcelovitija predstava festivala, „Priča o porodici", iako se bavi vrlo nezahvalnom temom, odolela je iskušenju psihologizacije, ali i didaktičnosti. Ona nas pleni svojom svežom, nekonvencionalnom, a opet jednostavnom formom, drži nas budnim i angažovanim čak i tokom rizičnih repeticija koje su osnova njenog stila, oduševljava nas svojom hrabrošcu i energičnošću i dovodi nas do emocionalnog uzbuđenja koje ovu predstavu čini pozorišnim događajem za primer".

Predstavi "Priča o porodici" dodeljena je i nagrada za najbolje umetničko dostignuće, navedeno je u saopštenju žirija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.