Dobitnici nagrada Udruženja glumaca

Izvor: B92, 28.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnici nagrada Udruženja glumaca

Danijel Dej Luis i Džuli Kristi nagrađeni su priznanjima Udruženja glumaca (SAG) za uloge koje su ostvarili u filmovima "Biće krvi", odnosno "Daleko od nje".

Itan i Džoel Koen nagrađeni su u kategoriji za najbolji film, za "Nema zemlje za starce", što im je ulilo nadu da će možda osvojiti i Oskara na dodeli nagrada Američke filmske akademije u februaru.

Danijel Dej Luis posvetio je svoju nagradu, za ulogu u filmu "Biće krvi", glumcu Hitu Ledžeru, koji je preminuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Njujorku prošle nedelje.

U svojoj posveti Dej Luis je istakao da je Ledžer bio jedinstven i savršen za ulogu u "Planini Brokbek": "Ona scena na kraju filma, jedna je od najpotresnijih scena koje sam ikada video".

Danijel Dej Luis osvojio je Oskara 1990. za ulogu u filmu "Moje levo stopalo", a za nagrade Američke filmske akademije nominovan je 1994. za "U ime oca" i 2003. za "Bande Njujorka".

Dodela nagrada Udruženja glumaca (SAG), prva je velika manifestacija ovog tipa u Holivudu od početka 2008. na koju se nije odrazio štrajk pisaca i scenarista, započet u novembru prošle godine. Ceremonija se neometano odvijala zato što su predstavnici sindikata štrajkača postigli dogovor sa Udruženjem glumaca oko učestvovanja njihovih članova u organizaciji događaja. Pri tom, i sindikat glumaca podržava pisce u štrajku, koji zahtevaju nove ugovore po kojima će im biti dozvoljeno da dobijaju procenat od prodaje DVD izdanja i prodaje putem interneta.

Na događaju su se pojavile brojne holivudske zvezde poput Džona Travolte i Toma Kruza.

Glumica Džuli Kristi, nagrađena za rolu u ostvarenju "Daleko od nje" - u kojem igra ženu na ivici demencije, osvrnula se na štrajk scenarista: "Divno je primiti nagradu od kolega, naročito sada kada smo se podsetili koliko je važno postojanje sindikata".

Španski glumac Havijer Bardem osvojio je nagradu za sporednu ulogu, za tumačenje lika ubice psihopate u filmu braće Koen "Nema zemlje za starce".

"Hvala vam momci što ste me angažovali, i hvala vam što ste za film odabrali samo one dobre snimke, umesto onih u kojima sam zaista bio loš", rekao je Bardem prilikom preuzimanja nagrade, obraćajući se braći Koen.

U televizijskim kategorijama dominirala je mafijaška drama "Sopranovi", koja je dobila nagrade za najbolju dramsku seriju i najbolju TV glumicu i glumca (Edi Falko i Džems Gandolfini).

Američka verzija "Ofisa" nagrađena je za najbolju TV komediju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.