Divac i Jovanka Broz na ZagrebDox-u

Izvor: B92, 27.Feb.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divac i Jovanka Broz na ZagrebDox-u

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, najveći te vrste u regionu na kojem će biti predstavljeno 150 ostvarenja iz celog sveta, biće otvoren 27. februara u zagrebačkom Centru Kaptol.

Oko pedeset filmova takmičiće se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, dok će ostatak filmova biri prikazan u nekoliko programskih celina.

Premijerno će biti prikazano čak trinaest recentnih hrvatskih filmova, među kojima je i "Irokez” Matije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukšića o životu boksera Željka Mavrovića, kojim će "ZagrebDox” svečano biti i otvoren u Centru Kaptol.

ZagrebDox obuhvata i programe: Happy dox, Kontroverzni dox, Glazbeni globus, Teen dox, Stanje stvari i Majstori doxa, uz brojne retrospektive.

Prvi put u Hrvatskoj biće prikazan i film "Jednom braća” Michaela Tolajiana koji je deo celine Kontroverzni dox, a govori o prijateljstvu i odnosu dva košarkaška velikana bivše Jugoslavije i NBA lige - pokojnog Dražena Petrovića iz Hrvatske i Vlade Divca iz Srbije. Divac će tim povodom, nakon niza godina, ponovo stići u Zagreb.

Premijerno će biti prikazan i film "Drugarica Jovanka” o Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je nastao u produkciji Radio'televizije Srbije, a režirali su ga Slađana Zarić i Filip Čolović.

Među filmovima u Kontroverznom Doxu je i "Paviljon 22” Nenada Puhovskog, koji beleži mračnu epizodu iz novije hrvatske istorije koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991. Prvobitno zamišljen kao centar za mobilizaciju policijskih pričuvnih snaga, taj paviljon ubrzo je postao tranzitni logor svih "sumnjivaca”, uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu.

Među premijerama 7. ZagrebDoxa je i film "Oženiću celo selo” Željka Mirkovića, takođe iz Srbije, koji će biti prikazan u programu Happy dox.

Žirijem međunarodne konkurencije predsedava renomirani hrvatski filmski umetnik Eduard Galić, kome je priređena retrospektiva u sklopu programa Majstori doxa. Članovi žirija su i iranski redatelj Hamid Rahmanian - autor filma "Staklena kuća”, koji je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem međunarodnog žirija, kao i rediteljka i filmska teoretičarka Hana Jušić.

Regionalni žiri čine mlada srpska rediteljka Milica Đenić, autorka filma "Kriva je”, koji je na 6. ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem regionalnog žirija, zatim nemački reditelj i snimatelj Wolfram Huke, čiji je dokumentarni prvenac "Tiho uklanjanje” osvojio posebno priznanje na ZagrebDoxu 2009, te hrvatski filmski i TV kritičar Dragan Jurak.

Biće dodeljen i Mali pečat – autoru/ki do 30 godina, a tu će odluku na doneti mladi žiri, koji čine studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (Đuro Gavran, Igor Bezinović, Iva Mrkić).

Nagrada "Movies that Matter” treću godinu zaredom dodeljuje se filmu koji na najbolji način problematizuje zaštitu ljudskih prava, a dodeliće je žiri koji čine istaknuti istraživački novinar Drago Hedl, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić, te voditeljka i novinarka Ida Prester.

Među gostima ZagrebDoxa najavljen je i reditelj i producent Boshe Lindquist, jedan od autora prvog filma snimljenog o medijskoj mreži Wikileaks i njenom glavnom uredniku Julianu Assangeu.

Posebna festivalaska atrakcija je i programska celina Majstori Doxa koja uključuje najnovije radove svetski priznatih autora i autorki na području dokumentaristike.

ZagrebDox organizuje produkcijska kuća Factum, a direktor i selektor je Nenad Puhovski. Festival će ove godine trajati do 6. marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.