Disova nagrada pesniku Tomislavu Marinkoviću

Izvor: Blic, 10.Mar.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disova nagrada pesniku Tomislavu Marinkoviću

"Disova nagrada" za 2016. dodeljena je danas pesniku Tomislavu Marinkoviću, saopštila je Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis".

Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), dr Goran Maksimović i dr Đorđe Despić.

Žiri je konstatovao da je Tomislav Marinković svojim pesničkim delom, u poslednjih desetak godina, izbio u sami vrh srpske savremene lirike.

"Pevajući o raznovrsnim iskustvima i iskušenjima današnjeg čoveka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa autentičnom emocionalnom distancom, Tomislav Marinković je u stalnom dijalogu sa prirodom stvorio uzbudljivo i uticajno pesničko delo, potrebno ovom vremenu i ljudima", navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio da je Marinković, uzimajući u obzir istrošenost savremenog jezika, na osnovu svojih iskustava, ali i mitskih oslonaca i obrazaca evropske kulture, napisao više pesničkih knjiga koje imponuju duhovnom zrelošću, kao i otvorenošću za raznovrsne sadržaje egzistencijalnih situacija i fenomena.

"Pišući iz usamljeničkog, ali vrlo otvorenog intelektualnog prostora, pesnik Tomislav Marinković izabrao je utišano viđenje sveta, a u određenim momentima svog pesništva, ispisujući "običan život", dolazio u tajanstven, naslutljiv dosluh sa motivima i temama Disove lirike", naglasio je žiri.

Marinković je rođen 1949. godine u Lipolistu, u okolini Šapca. Objavio je knjige pesama "Dvojnik" (1983), "Izvesno vreme" (1989), "Stihovi" (1991), "Sumnja u ogledalo" (1996), "Škola trajanja" (2003), "Svet na koži" (2007), "Običan život" (2011), "Putovanja kroz blizine" (2013) i "Nevidljiva mesta" (2015).

Dobitnik je više nagrada, član je Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva. Njegova poezija je prevođena na ruski, japanski, španski i druge jezike.

Odluka o dobitniku "Disove nagrade" saopštena je na konferenciji za novinare u Čačku, da dan rođenja velikog srpskog pesnika čije ime nosi.

Laureatu 53. "Disovog proleća", osim plakete koja će biti uručena 27. maja na završnim svečanostima, sleduje novčana nagrada, objavljivanje knjige pesama i izložba o njegovom životu i stvaralaštvu, a biće mu posvećen i 47. broj časopisa "Disovo proleće".

Svečani čin proglašenja dobitnika "Disove nagrade" otvorio je direktor Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" dr Bogdan Trifunović, a prisutne je pozdravila i predsednica Odbora "Disovog proleća" Danijela Kovačević Mikić.

O programu 53. "Disovih svečanosti", koje su počele 7. marta izložbom "Dis i Popa - Daleko u nama", govorila je Danica Otašević, urednik književnog programa čačanske biblioteke koja je organizator te pesničke manifestacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.