Del Toru počasno Srce Sarajeva

Izvor: SEEcult.org, 24.Jul.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Toru počasno Srce Sarajeva

Oskarovac Benisio del Toro (Benicio) dobitnik je počasnog Srca Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala, na kojem će predstaviti dramu “Savršen dan” Fernanda Leóna de Aranoe, te održati predavanje za mlade talente iz regiona.

Del Toro će publici 21. SFF-a, koji će biti održan od 14. do 22. avgusta, predstaviti dramu “Savršen dan” u kojoj igra glavnu ulogu, a premijerno je prikazana na 68. Filmskom festivalu u Kanu. “Savršen dan” biće prikazan na SFF-u u najvećem >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << festivalskom bioskopu - u okviru Open Air programa, gde će Del Toru pred 3.000 gledalaca biti uručeno i počasno Srce Sarajeva, najavili su organizatori.

Del Toro će održati i predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

Del Toro je tokom karijere osvojio mnoštvo nagrada, uključujući Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi drogeStivena Soderberga (Steven Soderbergh). Bio je nominovan za Oskara i za ulogu u filmu Alehadra Gonzalesa Inaritua21 gram”. Za ulogu u biografskom filmu o Če Gevari “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderbergom, osvojio je 2008. godine nagradu za najboljeg glumca u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goja u Španiji.

Osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medveda u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara Njujorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Džona Glena Dozvola za ubijanje”, sa Timotijen Daltonom u ulozi Džejmsa Bonda.

Sarađivao je sa brojnim istaknutim rediteljima (Paul Thomas Anderson, Oliver Stone, Robert Rodriquez, Peter Weir, George Huang, Abel Ferrara, Guy Ritchi, Sean Penn, Susanne Bier, Terry Gilliam).

Naredni film u kojem će ga publika gledati je “Sicario” (Denis Villeneuve) u kojem su uloge ostvarili Emili Blant (Emily Blunt) i Džoš Brolin (Josh), a američku premijeru imaće u septembru.

Počasno Srce Sarajeva dodeljuje se za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti, a među ranijim dobitnicima te najprestižnije nagrade SFF su i Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.