Debi maestra Dejana Savića u Beču

Izvor: Politika, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debi maestra Dejana Savića u Beču

Dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić sa velikim uspehom je ovih dana debitovao u jednoj od najprestižnijih operskih kuća u Evropi, Narodnoj operi u Beču, gde su solisti, hor i orkestar bečke Opere, kao i Državni balet, izveli Verdijevu "Travijatu". Prema saopštenju iz nacionalnog teatra, izvođenje "Travijate" pod Savićevim vodstvom naišlo je na odličan prijem ondašnje publike, koja je do poslednjeg mesta ispunila salu renomirane opere.

Bečka štampa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je najavila debi maestra Savića, napominjući da se radi o već afirmisanom umetniku koji je ujedno na visokoj funkciji u kulturnom životu svoje zemlje, budući da se radi o upravniku nacionalnog teatra. Stručni nedeljnik "Bina" je pored najave gostovanja izneo i podatak da je ovo prvi srpski dirigent u Narodnoj operi još od 1956. godine (kada je za pultom stajao Dušan Miladinović), što nastup Dejana Savića čini još značajnijim.

U izjavi za austrijsku državnu televiziju ORF, Savić je istakao da ovaj uspeh smatra ne samo priznanjem upućenim svojoj umetnosti nego i Narodnom pozorištu, kao i srpskoj kulturi i umetnosti u celini, radujući se njenom sve većem prisustvu u važnim svetskim centrima.

Osim "Travijate", izvedene u ciklusu gala-predstava, Dejan Savić će isti naslov do kraja sezone dirigovati još dva puta, 15. juna u okviru ciklusa za mlade i 23. juna, kao deo abonentskog ciklusa.

M. S.

[objavljeno: 13.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.