Darvin na Slobodnoj zoni u REX-u

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Darvin" na Slobodnoj zoni u REX-u

U okviru Juniorske selekcije programa Slobodna zona u Rexu u četvrtak, 22. marta biće prikazan dokumentarni film "Darvin" švajcarskog reditelja Nika Brandestinija.

Film govori o malom izolovanom američkom gradu pod imenom Darvin, smeštenom na neplodnom zemljištu Doline Smrti. U ovom gradu nema nema vladinih institucija, prodavnica, crkve a broj stanovnika ne prelazi 35.

Jedina zaposlena osoba je bivša hipi aktivistkinja Suzan, sada u službi direktora pošte. Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i Monti, neverovatni umetnik nasilne prošlosti; talentovani pijanista Del; bradati anarhista po imenu Robin, mladi Rijal koji je u periodu promene pola iz ženskog u muški. Muziku za film je napisao Majkl Bruk, a dokumentarac švajcarskog reditelja Nika Brandestinija je osvojio nagrade na filmskim festivalima Big Sky, Sonoma i DocAviv.

Reditelj Nik Brandestini živeo je u Sjedinjenim Državama u periodu od 1977-1981. pre nego što je došao u Cirih, gde i danas živi. Godine 2002. diplomirao je na Ciriškom Univerzitetu, Odsek za biznis i ekonomiju. Pored marketinga bavi se režijom, produkcijom, snimanjem i montiranjem dokumentarnih filmova. Od 1999. do 2002. radio je na muzičkoj televizijskoj stanici VIVA gde je producirao i montirao informativni program o filmu. Njegovi prethodni filmovi doživeli su veliki uspeh na mnogim festivalima, a snimio je filmove "Povratak u Firencu" (2006), "H.R. Gigerovo utočište" (2007), "Nasleđe velikog Aleča" (2009), "Darvin" (2011).

U okviru programa Slobodna zona u REX-u koji će se realizovati do juna ove godine biće predstavljeno dva dokumentarna angažovana filma mesečno. Jedan film prikazuje se po odabiru selektora Slobodne zone, dok drugi film predstavlja odabir Juniora selektora - tima sačinjenog od polaznika kampa Slobodna zona Junior.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.