Darinka Pop Mitić: Životni ciklus jedne zvezde

Izvor: Arte, 08.Maj.2023, 11:30

Darinka Pop Mitić: Životni ciklus jedne zvezde

Izložba Darinke Pop-Mitić pod nazivom “Životni ciklus jedne zvezde” može da se pogleda od 8. do 15. maja u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37. kao i promocija kataloga izložbe “To se nije dogodilo” – Posveta Zenitu, u utorak 9. maja u 18 časova u Galeriji ULUS.

Životni ciklusi zvezda su danas manje-više poznati kosmolozima i astronomima. Zvezde se rađaju u velikim eksplozijama, većinom živote provode kao srca planetarnih sistema i trošeći se u neverovatnim nuklearnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << eksplozijama polagano sagorevaju i postaju sve nestabilnije dok konačno, nakon veličanstvenog događaja koji osvetli noćno nebo – supernove, ne implodiraju u crne rupa. Međutim, pojedini teorijski astrofizičari veruju da je crna rupa ne samo ostatak nestale zvezde već i prolaz koji nas može odvesti u neki drugi svet.

Rad Darinke Pop-Mitić Životni ciklus jedne zvezde prati promene u metodu i formi vizuelne reprezentacija crvene zvezde, čestog simbola komunističkih pokreta širom sveta, u socijalističkoj Jugoslaviji s posebnim osvrtom na njegovu upotrebu u Savezu komunista Jugoslavije, u periodu od oslobođenja do implozije zemlje na 14. vanrednom kongresu SKJ.

Darinka Pop-Mitić je rođena u Beogradu gde je i završila Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek.

Članica je ULUS-a, živi i radi u Beogradu. Dobitnica je više nagrada uključujući i nagradu Oktobarskog salona u Beogradu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.