Dani Sarajeva: Sumnja na Danima Sarajeva

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Sarajeva: "Sumnja" na Danima Sarajeva

BEOGRAD - Drugog dana festivala "Dani Sarajeva" večeras će na sceni Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti izvedena predstava "Sumnja" Selme Spahić, nastala je prema tekstu američkog pisca Džona Patrika Šenlija.

Ovaj Šenlijev tekst se bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj verskoj hijerarhiji.

"Važno mi je da se tekst može rezonirati i u bosansko-hercegovačkom društvu, iz pozicije zloupotrebe moći na bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kojem hijerarhijskom nivou vlasti, bilo verskom, političkom ili nekom drugom", rekla je rediteljka Selma Spahić.

Šenli je za tekst "Sumnja" dobio dve najprestižnije svetske nagrade, za dramu 2005. godine Pulicerovu nagradu i nagradu "Toni", pozorišni pandan filmskom "Oskaru".

Predstava je rađena u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja umetnika "Kontakt". Posle predstave "Sumnja", u 22 časa u bifeu teatra "Bojan Stupica" (JDP) biće dodeljena nagrada festivala "Dani Sarajeva" koja se dodeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje dva grada.

U velikoj sali Doma omladine večeras će biti prikazani filmovi Šejle Kamerić "Sreća" i "1395 dana bez crvene". Kratki film "Sreća" inspirisan je citatima iz knjige "Verenici u raju" Mirka Kovača, a u glavnim ulogama su Milena Dravić i Olga Kolb.

Film "1395 dana bez crvene" govori o životima Sarajlija tokom opsade grada između 1992. i 1996. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada festivala Dani Sarajeva Mirjani Karanović

Izvor: Beta, 24.Maj.2012, 10:33

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) - Nagrada festivala "Dani Sarajeva" dodeljena je glumici Mirjani Karanović u teatru "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorista, saopštio je četvrtak organizator te manifestacij.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.