Danas počinje Sabor frulaša

Izvor: S media, 25.Jul.2009, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Sabor frulaša

Tradicionalni dvodnevni Sabor frulaša počeće danas u Prislonici kod Čačka, u organizaciji Turističke organizacije Čačka i Saveta Sabora frulaša.

Starešina Sabora je Bora Dugić, umetnički direktor etnomuzikolog Mira Drobac, a domaćin Sabora gradonačelnik Čačka Velimir Stanijević.

Sabor će početi polaganjem venca na grob Milovana Pravdića, jednog od osnivača Sabora, a posle podne će biti sevčano otvaranje u etno dvorištu na kome učestvuju pobednik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prošlogodisnsjeg Sabora i saborski frulaši.

Biće priredjena i izložba umetničkih zanata, skulptura nastalih u vajarskoj koloniji, umeće graditelja frula, cveće i med, kao i postavka starih zanata u školskom dvorištu.

Predvidjen je i okrugli sto o fruli, kao i promocija knjige "Krstivoje" o frulašu Krstivoju Subotiću.

Uveče je takmičenje za "Zaltnu frulu" u kategorijama izvornog sviranja i dueta, a predvidjeni su i nastup KUD ''Medijana'' iz Niša, frulaško nadsviravanje članova Udruženja frulaša ''Čačak''.

Nastupiće i pevačka grupa ''Zvuci Podgrmeča'' iz Mladenova, Tijana Vučetić ( Petrojka iz serije ''Selo gori, a baba se češlja''), Petar Markuc - učenik Save Jeremića i lejkaška grupa iz Riljca kod Trstenika.

Za kraj prve večeri planirano je Poselo kod lampeka. U nedelju će biti održana promocija lista "Frula" i kniga ''Majstor frule Slobodan Vukićević'', autora Dragana Ugarčine i ''Škola za štimovanu frulu'' autora Miloja Lazovića.

Istog dana predvodjen je i frulaški zbor, a biće prikazane i tehnološke inovacije na fruli.

Posle podne je takmičenje frulaša u savremenom sviranju na fruli,na obaveznu zadatu temu.

Predvidjeno je i savetovanje o seoskom turizmu, a u etno dvorištu će biti održano takmičenje "Zlatne ruke" u pripremanju starih jela.

Sledi takmičenje mladih frulaša u kategroijama do 12 i od 12 do 16 godina, a uveče je takmičenje za "Zlatnu frulu" u kategoriji savremenog sviranja uz pratnju orkestra Vladimira Panovića.

Kao gosti nastupiće operski pevač Oliver Njego, frulaš Slobodan Vukićević, Zoltan Dani na usnoj harmonici i Merima Njegomir.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.