Dan u čast večnog Johna Lennona

Izvor: B92, 10.Okt.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan u čast večnog Johna Lennona

Skulptura pod nazivom "Mir i harmonija" otkrivena je u Liverpulu u čast Dzzonu Lenonu (John Lennon) koji bi u subotu 9. oktobra napunio 70 godina.

Od Liverpula, preko Njujorka pa do Rejkjavika, održan je niz manifestacija - koncerata, izložbi i ceremonija - u čast Džona Lenona.

Najznačajniji omaž bivšem "Bitlsu" odao je njegov rodni Liverpul: proslave će trajati dva meseca, sa više od 20 manifestacija na programu. Ceremoniji otkrivanja skulpture prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Lenonova prva supruga Sintija (Cynthia) (71) i njihov sin Džulijan (Julian) (47).

Skulptura predstavlja golubice koje lete iznad globusa koji je okružen muzičkim simbolima.

Od subote pa do 9. decembra - dan posle 30. godišnjice njegovog ubistva - u Liverpulu će koncert održati lokalni Kraljevski simfonijski orkestar, organizuju se obilasci gradskih lokacija vezanih za Lenona, predavanja i spektakli u klubu "Cavern" u kojem su "Bitlsi" nastupali na početku karijere.

Lenonova udovica Joko Ono (Yoko) u Rejkjaviku je ponovo osvetliti kulu "Imagine Peace", spomenik koji mu je posvetila, a njena grupa "Joko Ono Plastik Bend" (Plastic Band), koju je obnovila prošle godine sa sinom Šonom (Sean), održao je koncert.

U Njujorku, gde je Lenon ubijen 8. decembra 1980, organizuje se proslava njegovog 70. rodjendana na kojoj će biti izvedene njegove pesme. I Hol slavnih rokenrola u Klivlendu obeležava Lenonov rodjendan sa više manifestacija medju kojima će biti snimci sa njegovog uvodjenja medju muzičke legende, prvo kao člana "Bitlsa" 1988. a potom i kao solo umetnika 1994.

I u Beogradu je odana počast legendarnom "Bitlsu". Koncert grupe The Best Beat održan je na terasi Doma omladine, a bend je svirao pesme jedne od najpopularnijih i najznačajnijih grupa pop i rok muzike, koja je šezdesetih godina prošlog veka oborila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni.

Koncert je održan u okviru kulturnog projekta "Beogradizacija Beograda".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.