Dan domaćeg filma u 20 gradova Srbije

Izvor: B92, 12.Nov.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan domaćeg filma u 20 gradova Srbije

Dan domaćeg filma biće održan 14. novembra u 20 gradova Srbije , a u 21 bioskopu biti prikazano čak 25 dokumentarnih filmova, najavili su danas organizatori na konfeenciji u Filmskom centru Srbije.

Filmski Centar Srbije FSC u saradnji sa Udruženjem dokumentarista Srbije ( DOK ) nastavlja sa realizacijom ovog projekta u cilju promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju. Nekon svake projekcije gledaoci će imati priliku da razgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa nekim od članova autorskog tima.

Reditelj Aron Sekelj iz DOK Srbije najavio je bogat program i istakao da su se u odabiru trudili da obuhvate što različitije teme u domaćoj dokumentaristici.

„Drago mi je što mogu da primetim da se u Srbiji povećala zainteresovanost publike za dokumentarni film, te se ona sada izjednačila sa igranim. Takav slučaj je i kod autora, te očekujemo da će sledeća godina biti vrlo plodonosna kada se radi o dokumentaroj formi kod nas“, kazao je Sekelj.

Ognjen Rakčević iz Filmskog centra izrazio zadovoljstvo što su mnogi od ovih filmova sufinansirani na njihovim konkursima, kao i to što su uspeli da u nekoliko centara obezbede projektore preko kojih će publika moći da uživa u digitalizovanom zvuku i slici.

Dan domaćeg filma održaće se u Leskovcu gde je na programu“Taurumun Boy” Jelene Maksimović i Dušana Grubina,u Prijepolju gde će biti prikazan film “Vodič kroz crnu rupu“ Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića, Zrenjaninu “To sam što jesam - Gipsy Mafia” Andrijane Stojković, Novom Sadu “Jedini“ Nikole Polića i „Centar“ Ivana Markovića, Ivanjici “Wongar” Andrijane Stojković, Smederevu „Muzičke traume” Miloša Tomića i “Električni orgazam za ljude budućnosti“ Marije Vukić.

U Vrnjačkoj Banji na programu je“Najlepša zemlja na svetu” Želimira Žilnika, u Požarevcu “Okupirani bioskop” Senke Domanović, Rumi „Nebeska tema“ Mladena Matičevića, Kruševcu „Linija života“ Darka Bajića, Subotici "Poslednja avantura Kaktus Bate" Ðorđa Markovića, Lazarevcu "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića.

Publika u Gornjem Milanovcu imaće priliku da vidi"Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali" Gorana Radovanovića, u Kragujevcu "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića, Negotinu Speleonaut - pod kamenim nebom" Sonje Ðekić, u Vrbasu "Radnička klasa odlazi u raj" Marka Cvejića, Šapcu "Dubina dva" Ognjena Glavonića, Trsteniku "Kad dođu svinje" Biljane Tutorov i Kovinu “Teslin narod” Željka Mirkovića.

Film "Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića biće prikazan 13. novembra u Obrenovcu, kao i u Subotici „Adamovo ostrvo“ Ivane Todorović, „Čovek od dima“ Luke Papića i Marka Mijatovića i „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.