Dan Narodnog pozorišta: Vanji Ejdus nagrada Raša Plaović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2022, 16:48

Dan Narodnog pozorišta: Vanji Ejdus nagrada "Raša Plaović"

Dan Narodnog pozorišta danas je obeležen na Velikoj sceni ovog teatra sa dodelom nagrada istaknutim dramskim umetnicima ove pozorišne kuće.

Upravnik Narodnog pozorišta glumac Svetislav Goncić čestitao je svima 154 godina ovog teatra i istakao da je to uvek svečan i lep događaj za nagrađene zaslužne pojedince.

"Protekla godina bila je odlučujuća i dinamična, u kojoj smo donosili hrabre i dobre oduke. Zaposlili smo mnoge mlade ljude, glumačke talente koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su nam veoma važni. Neophodno je da sačuvamo čast Narodnog pozorišta i nikad ne dozvolimo da nikakvi lični interesi ne smeju biti ispred nacionalnog teatra. Narodno pozorište je samo vaše, nikome ga ne dajte i čuvajte ga ljubomorno", nadahnuto je govorio Svetislav Goncić.

Nagradu "Raša Plaović" osvojila je glumica Vanja Ejdus za naslovnu ulogu u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" po drami Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića.

Projekat je realizovan u koprodukciji sa festivalom "Sterijino pozorje" i Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: glumica Branka Petrić (predsednik), Željko Hubač (potpredsednik), i članovi - glumica Bojana Stefanović, reditelj Andrej Nosov i novinarka Borka Trebješanin, a odluku o nagradi su doneli na sednici održanoj u nedelju, 20. novembra.

U obrazloženju žirija se navodi da je Vanja Ejdus, igrajući izuzetno zahtevnu ulogu Aleksije Rajčić, pažljivo odabranim, ubedljivim glumačkim sredstvima, uzbudljivom, iskrenom emocijom, proizvela moćno katarzično dejstvo.

Laureatkinja pritom sve vreme u ovoj nesvakidašnjoj predstavi je imala u vidu da se mera u emotivnoj ekspresiji nalazi u čvrsto utemeljenoj psihološkoj kategorizaciji lika.

Žiri dalje piše da je Vanja Ejdus uspela u svojoj glumačkoj igri da dočara ganuće, stavljajući u prvi plan ono najvažnije u ideji tog dramskog teksta, a to je paradoks u kome se nalazi junakinja Aleksija.

Ta heroina je tražila slobodu u konvencionalnim, građanskim okvirima porodice, i shvatila je da joj taj nametnuti društveni narativ ne dozvoljava da bude slobodna. Zbog toga ona odlučuje da pređe na drugu stranu zakona, a kako to obično bude, u ovakvim okolnostima, paradoksalno, zatvor za nju predstavlja jedinu slobodu koju može i mora da osvoji, naveo je žiri.

Moćni talasi velikog mora emocija Vanje Ejdus "potapaju" moguće potrebe za polemikom u vezi samog komada i robovanjem moralnim skrupulama.

"Takav pristup ovogodišnjeg laureata nagrade "Raša Plaović" daje ovoj predstavi izuzetan kvalitet, čineći je važnim, ne samo glumačkim, već i repertoarskim iskorakom u teatarskoj ponudi beogradskih pozorišta", zaključio je stručni žiri.

Voditelji programa Dana Narodnog pozorišta su bili glumci Nina Nešković i Petar Strugar koji su podsetili na bogatu prethodnu sezonu 2021/2022, sa čak sedam premijera sektora Drame: "Pelikan", "Nora", "Godine vrana", "Iranska konferencija", "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", "Rat i mir", "Gospođa Ajnštajn".

Od opera izvedena je "Snežana i sedam patuljaka", kao i premijerna obnova baleta "Žizela".

U okviru proslave, večeras će biti održana i premijera predstave - čuvene tragedije "Magbet" Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića, na Velikoj sceni.

Glavne uloge tumače prvaci Drame Narodnog pozorišta - Nebojša Dugalić (Magbet) i Nataša Ninković (Ledi Magbet). Glumačku podelu čine i Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Branislav Lečić, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović i Dragan Sekulić.

Novu sezonu 2022/2023. Narodno pozorište je počelo sa premijerama kamerne opere "Deca" prema nagrađivanom romanu-poemi Milene Marković (laureat NIN-ove nagrade) u režiji kompozitorke Irene Popović Dragović, kao i drame "Sitnice koje život znače" prema romanu Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koja je već osvojila nagrade na festivalima u Tivtu, Čotranovcima, Aranđelovcu i Beogradu - u Rakovici.

Nagradu pozorišta za najbolju predstavu u protekloj sezoni osvojio je "Rat i mir" prema epskom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića.

Nagrade za najbolja individualna ostvarenja osvojili su: prvak Opere - Ivan Tomašev, solistkinja Baleta - Sofija Matjušenskaja, kompozitorka i prvi put rediteljka Irena Dragović Popović za pionirski unetnički poduhvat - spomenutu predstavu "Deca" (opera), rediteljka Tijana Mandić Rigonat za moderno i autentično čitanje drame "Nora" Henrika Ibzena, glumac Hadži Nenad Maričić (ostvario uloge u delima - "Nora", "Godine vrana", "Rat i mir") i Kalina Kovačević za role u dramama "Godine vrana" i "Rat i mir", koja je osvojila i nagradu "Ružica Sokić".

Takođe, Nagrade NP za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos osvojili su: Siniša Kovačević za autorsko ostvarenje predstave "Godine vrana" koju potpisuje kao pisac drame i reditelj, i 20 godina trajanja njegove kultne predstave "Velika drama", kao i balerine Teodora Spasić i Margarita Černomuhin.

Plaketu povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta dobila je prvakinja Opere, istaknuta umetnica Jadranka Jovanović.

Pohvale po odluci Upravnog odbora za sezonu 2021-2022 u Sektoru Drame osvojili su - čitav ansambl predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" - za kreativni timski rad, glumci - Petar Strugar, Teodora Dragićević, Nina Nešković, Vučić Perović, Danilo Loncarević, Bojana Bambić, Branislav Tomašević, Nemanja Stamatović, Miona Marković, Aleksandar Vučković, koreograf Isidora Stanišić, kao i Direkcija Drame za izuzetan rad na velikom broju uspešno izvedenih premijera.

U sektoru Opere, Pohvale su dobili - Orkestar i Hor NP, Mešoviti hor Radio televizije Srbije, dirigent Bojan Suđić, reditelj Aleksandar Nikolić, operski pevač Rozario de Silva i drugi, a u Baletu su Pohvale primili - baletan Hoze Iglesijas, balerina Ada Raspor, celokupan ansambl i solisti baleta "Žizela" i ostali.

Pečat za doprinos i radu NP dobili su - glumice i prvakinje Drame - Dušanka Stojanović Glid i Aleksandra Nikolić, Boško Puletić, prvak Drame, Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta, Darko Đorđević - solista opere, reditelj Balša Đogo, Hor Opere NP.

Zlatne značke za 20 godina rada u Narodnom pozorištu dobili su glumci - Igor Đorđević, Nenad Hadži Maričić, Marija Vicković, Milena Đorđevic, Ivana Šćepanović i mnogi drugi.

Povelje za odlazak u penziju dobili su glumci - Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Gojko Baletić, dirigent i bivši upravnik NP - Dejan Savić, i drugi.

Jedino Radmila Živković, čuvena Gospođa ministarka u istoimenoj predstavi Jagoša Markovića, prema komediji Branislava Nušića, na repertoaru NP više decenija, imala je potrebu da se obrati prisutnima.

"Očajna sam. Nisam htela da odem u penziju, ali eto, tako su mi rekli, i šta ću, moram. Ali, ja iz pozorišta nikada otići neću", izjavila je Radmila Živković i izazvala najveći aplauz, pored Ljiljane Blagojević, na ovoj dodeli.

Narodno pozorište u Beogradu je osnovano 1868. godine, a u sadašnju zgradu, na mestu tadašnje Stambol kapije, uselilo se 1869. godine.

U okviru njega funkcionišu umetničke jedinice Opera, Balet i Drama, a predstave se odigravaju na Velikoj sceni i maloj sceni "Raša Plaović".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležen Dan Narodnog pozorišta: Vanji Ejdus uručena nagrada "Raša Plaović"

Izvor: Blic, 22.Nov.2022

Dan Narodnog pozorišta danas je obeležen na Velikoj sceni ovog teatra sa dodelom nagrada istaknutim dramskim umetnicima ove pozorišne kuće.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.