Čovek iza Feđe Pešića

Izvor: SEEcult.org, 26.Okt.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek iza Feđe Pešića

Likovni umetnik i pesnik  Svetislav Feđa Pešić iz Beograda objavio je novu zbirku poezije “Čovek iza” kojom, na tragu nadrealizma, razbija uobičajenu pesničku formu, zahtevajući od čitalaca, kako je istaknuto na promociji u Udruženju knjizevnika Srbije, “suptilnija promišljanja i analitičke zahvate”.

Knjiga “Čovek iza” četvrta je zbirka poezije Feđe Pešića, a predstavljena je 22. oktobra u UKS u Beogradu, uz učešće Radomira Andrića, Miljurka Vukadinovića >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i samog autora.

Pešić je objavio prvu zbirku poezije "Pred skamenjenim očevima” 1993. godine, a autor je i poetskih zbirki “Vreme kaktusa i slatkiša” i “Bože, zar je život sudbina”, objavljenih 2009.

Na promociji knjige “Čovek iza” u UKS, recenzent Radomir Andrić istakao je da je "očigledno da je ova poezija sva u znaku iznenada probuđenog gejzira asocijacija i metafora, koje naleću sa svih strana, nesuzbijene u svojoj nabujaloj imaginativnosti i jezičkom varničenju".

“Zbog nesvakidašnje metaforike, nesputanog jezičkog talasanja i otpora prema iskorišćenim poetičkim modelima - ova knjiga zahteva suptilnija promišljanja i analitičke zahvate”, naglasio je Andrić.

Miljurko Vukadinović je nadahnuto govorio o umetnikovoj potrebi da predstavi dokumenta jednog vremena, a da, sa druge strane, otvori jednu bezvremenu perspektivu - koja je od njega "tražila" da napiše ovako neobičnu i složenu knjigu, nastalu na tradiciji nadrealizma najviše vidljivog na planu jezika".

“Imamo uputstvo za čitanje koje je varljivo, nemamo naslove pesama, na mnogo načina je autor odstupio od uobičajene pesničke prakse. Kao što ideju kolaža koju tako vešto korisiti u vizuelnoj umetnosti tako vešto kolažira i reči i na lep način ‘otežava’ nam čitanje”, rekao je Vukadinović.

Svetislav Feđa Pešić rođen je 1936. u Beogradu, gde je završio Akademiju primenjenih umetnosti (1967).

Izlagao je slike, kolaže, akvarele i grafike na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Knjiga “Čovek iza” objavljena je u izdanju kuće “Vesna info” iz Beograda.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.