Izvor: Glas javnosti, 13.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čist i nepatvoren umetnički izraz

Na manifestaciji će do 20. oktobra, kroz likovni, filmski i pozorišni program, uz učešće domaćih i stranih umetnika i teoretičara umetnosti, Kulturni centar Pančeva ponuditi čist i nepatvoren umetnički izraz, stajući u „odbranu“ grada.

Bijenale će biti otvoreno koncertom Beogradske filharmonije u nesvakidašnjem ambijentu HIP „Petrohemije“.

Kulturni centar Pančeva već 26 godina organizuje međunarodnu smotru umetnosti koja se, uvek prateći umetničke afinitete >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i interesovanja stvaralaca, ali i sve zahtevnije publike, od izložbe jugoslovenske skulpture, transformisala u prestižni internacionalni događaj, pozicionirajući se u sam vrh svetskih manifestacija ove vrste.

Osluškujući puls nove publike, prethodni Bijenale je proširio program na pozorišnu i filmsku umetnost, a ove godine programi će se odvijati na više pančevačkih lokacija, tragajući za čistim umetničkim izrazom i jezikom.

„Čist izraz“ kao uslov, kao sredstvo i cilj u saglasju je sa „Odbranom prirode“, temom prethodnog, 12. bijenala umetnosti, večitom temom ovoga grada koji je, kada je reč o zagađenosti, prošle godine zauzeo neslavno „vodeće“ mesto u Evropi.

Filmski segment Bijenala biće predstavljen kroz projekcije kratkih filmova koje će stvarati petoro mladih reditelja iz Evrope koji dolaze u Pančevo na poziv selektora filmskog programa, reditelja Stefana Arsenijevića.

Pozvani reditelji pokušaće da kroz filmski jezik evropskog i svetskog iskustva predstave svoje viđenje čistog umetničkog izraza.

U pozorišnom delu biće predstavljena Sonja Vukićević, jedna od naših najboljih baletskih umetnica i to kroz teorijski presek dosadašnjeg rada, ali i prezentacijom umetničkog rada, preko predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Cirkus istorije“.

U okviru Bijenala biće izvedena pozorišna predstava jednog od najznačajnijih umetnika današnjice, Tomaža Pandura, pod nazivom „Tesla Elektrik Kompani“.

Naslov vizuelnog dela Bijenala je „Pančevo republika“, čiji su koncept i selekcija povereni Jeleni Radić i Ani Vilenici.

Tokom mesec dana biće predstavljeni radovi 50 domaćih i inostranih umetnika čija praksa se realizuje kroz različite modalitete/medije: performansi, akcije, crteži, video produkcija, publikacije, intermedijske instalacije. Radovi će biti realizovani u galerijskim i različitim javnim gradskim prostorima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.