„Cirkus istorija“, „Don Krsto“  i Šekspir

Izvor: Blic, 18.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Cirkus istorija“, „Don Krsto“ i Šekspir

Sa metaforom Don Kihota koji se nalazi na njegovom plakatu i sloganom „Snovi mogu poništiti realnost", 22. letnji festival u Budvi („Grad teatar city Budva - Prva banka Crne Gore"), koji traje od 1. jula do 25. avgusta, protiče u znaku beogradskih umetnika.

Dva reprezentativna predstavljanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta projektima „Cirkus istorija" Sonje Vukićević, koji je otvorio manifestaciju, i „Don Krsto" po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobili su veliku pažnju medija i publike i pokupili najbolje kritike. I velika koprodukcija „Kaligula", u režiji Tomaža Pandura, nosi pečat naših umetnika - kostime je potpisala Angelina Atlagić.

Književni program od svog početka takođe nosi znak stvaralaca iz Srbije - Trg pesnika otvorile su Zorica Bečanović-Nikolić, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu, koja je u Budvu stigla sa studijom „Šekspir iza ogledala", i Radojka Vukčević, profesorka anglistike na Beogradskom univerzitetu, teoretičar i naučni radnik, koja je sa njom vodila razgovor. Budvanskoj publici predstavio se i mladi književni kritičar i teoretičar iz Subotice Slobodan Vladušić, ovogodišnji dobitnik nagrade iz Fonda „Borislav Pekić".

Novi segment programa Trga pesnika, koji nosi naslov „Gost i gost", otvorili su Zoran Živković, pisac i Aleksandar Jerkov, kritičar.

Publika Festivala je kao pravog kralja glume ispratila Petra Kralja skandiranjem i ovacijama koje je dobio za ulogu Davida Štrpca u poznatoj priči Petra Kočića „Jazavac pred sudom", rađenoj u koprodukcija NP iz Republike Srpske i „Zvezdara teatra".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.