Izvor: Blic, 06.Jul.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri umetnice iz Srbije u Kanadi

Četiri umetnice, tri poreklom iz Srbije i jedna koja u Srbiji živi, izlažu svoje radove na tradicionalnoj letnjoj grupnoj izložbi u prestonici Kanade.

Dve Beograđanke - Božica Rađenović i Jasminka Kukić, i dve Pančevke, majka i kćerka, Živana Đukić Kostić i Jelena Mitrić, izlažu u galeriji „Imažer” na kvebečkoj strani otavskog regiona.

Do 9. avgusta kanadska publika moći će da vidi njihove instalacije, kolaže, mozaike i metalne tapiserije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovogodišnjom izložbom odaje se počast preminulom osnivaču i direktorki galerije „Imažer” Ivet Debin koja je taj izložbeni centar kao neprofitnu organizaciju osnovala 1975. godine. Deceniju kasnije (1986) ministarstvo kulture Kvebeka uvrstilo ju je među priznate kulturne ustanove kojima pruža materijalnu podršku.

Vajarka Božica Rađenović izložila je rad od 11 suza sačinjenih od terakote i elastičnih konaca kojima su okačene o krov galerije.

Jasminka Kukić izložila je kolaž „Kefalia entelehia” čiji je naziv Aristotelov pojam - aktivni princip koji stvara moguće, zatim ga usavršava i, najzad, pretvara u životni cilj.

Mozaičarka Jelena Mitrić je savremenim mozaikom „Biser”, koji delimično podseća na školjku, koristeći kombinacije bele boje od prozirnog stakla do belog mermera, dočarala čistotu života i dela Ivet Debin.

Njena majka Živana Đukić Kostić izložila je metalnu tapiseriju „Borba umetnosti protiv kiča” kao simbol onoga za šta se Ivet Debin zalagala celog života.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.