Češki rat za oteto Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki rat za oteto Kosovo

Film „Oteto Kosovo“ češkog autora i reditelja Vaclava Dvoržaka i producenta Aleša Bednarža, prikazan dva puta ove godine na javnom servisu, od čega jednom na desetogodišnjicu bombardovanja, do prikazivanja kako u Češkoj, tako i u Srbiji prošao je pravu golgotu. Dok je u Češkoj Dvoržak morao da vodi specijalni rat da bi dokumentarac bio emitovan, u Srbiji je doživeo da mu se film cenzuriše.

Dokumentarac koji je snagom argumenata kao i naslovom probudio savest stotinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << hiljada Čeha, ali ne samo njima, autore je doveo u situaciju da vode lični rat za Kosovo sa češkom državnom televizijom. O razlozima zbog kojih je „Oteto Kosovo“ bilo nepoželjno na javnoj češkoj televiziji (ČT), uslovima pod kojima je bio prikazan i o tome kako ga je naš Javni servis cenzurisao, Vaclav Dvoržak, autor filma „Oteto Kosovo“, govori za Glas.

Kako se dogodilo da Čeh snima film „Oteto Kosovo“?

Narod kome pripadam doživeo je 1938. godine Minhenskim sporazumom istu sudbinu kada je deo teritorije dodeljen Nemačkoj. Bila je to neka vrsta otimačine dela češke teritorije koju su podržale Francuska i Nemačka, njene saveznice iz Prvog svetskog rata. Zato se film završava titlom: ostale zemlje, pa se nabrajaju Italija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija... priznale su 1938. Minhenski sporazum... Kosovo nije samo problem Srba, srpskog naroda, već svih malih naroda koji hoće da bitišu kao i veliki. Radi se o tom iskorišćavanju nacionalnih manjina koje žive na teritoriji malih naroda za potrebe i interes velikih sila. Sa druge strane, Česi imaju, uprkos drugačije politike zvaničnih medija, poseban odnos prema Jugoslaviji, posebno srpskom narodu, koji je od malih naroda na kraju 19. veka bio prvi slobodan narod u Evropi.

Film je imao dug put do gledalaca?

- Kada smo počeli da radimo, bili smo mala privatna produkcija koja ima ideju za dobar dokumentarac sa namerom da ponudi gotov proizvod. Kada nije bilo para da se film završi, ponudili smo češkoj javnoj televiziji, a uslov da nam pomognu bio je da na njih prenesemo sva autorska prava i prava za distribuciju filma. Potpisali smo ugovor, uradili postprodukciju, sinhronizaciju i titlove, a onda su neki organi rekli: „Ovo - ne može da se emituje. Film je jednostran“. Tada samo organizovali projekciju za novinare da bismo prikazali šta mi to imamo i zašto to nije dovoljno dobro da se prikaže na češkoj televiziji. Zbog velikog interesovanja prikazivanje smo morali da ponovimo, a u medijima je postavljeno pitanje „zabrane filma u demokratskom društvu“. Film je neverovatnom brzinom na Jutjubu, na kome je postavljen iz nekoliko delova i dostigao više od 100.000 gledalaca, dakle morao je bude prikazan.

Emitovan je u udarnom terminu?

- Iako je problem delimično rešen i film prikazan, on je dalje pod nekom vrstom embarga. Na internet stranici na kojoj se mogu kupiti svi dokumentarci češke televizije njega nema, te ni televizije koje bi ga rado prikazale do njega ne mogu da dođu. Realna surova dokumentristička tehnika kojom se govori u „Otetom Kosovu“ nije se uklapala u način na koji se o tome govori u češkim medijima. Zato je uz moj film morao da bude prikazan film koji na drugačiji način govori o Kosovu, ali i da bude organizovan okrugli sto čiji je medijator bio Filip Pesarž, koji je karijeru napravio na pljuvanju Srba. Ali pored filma koji se samo pomogao „Otetom Kosovu“ da dokaže pozvali su Jirži Dintsbira, bivšeg komesara UN za bivšu Jugoslaviju, koji ja sad senator u Gornjem domu češkog Senata, da se Janu Pelikanu, istoričaru, pridruži u debati. Dintsbir je tako dobro govorio da je obojici zatvorio usta, te ni pitanja Pesarža poput: „Gde je greška u ovom filmu?“ nije uspeo da obori faktografiju koja u filmu govori za sebe.

Kakva je sudbina filma?

- Znam da ima interesovanja da se dokumentarac prikaže i u Kini i Japanu, a Džon Bosnić, novinar iz Kanade, interesovao se kako da se dođe filma i na koji način se on može prikazati, ali na ta pitanja češka televizija ne želi da odgovori.

Ja sam verovali odgledao bez cenzure a nisan znao da se prikazivao na RTS-u i to jos u cenzurisanom izdanju. Ko nam je na vlasti svemu se moze covek nadati. Konstatujem bili smo i ostali ono sto jesmo go......

Da, da - to je Zapadna "demokratija" (pod dirigentskom palicom, tacnije stapom Sjedinjenih Teroristickih Drzava), koja i ima malo sluha za svoje gradjane, ali za narode koji joj stoje na putu ostvarenja raznih prljavih interesa je potpuno gluva. I to joj nije dovoljno, vec koristi svaku priliku da im zapusi usta, kako bi stvorila uslove za vodjenje "demokratskog dijaloga"!

Cestitam prijateljima is Ceske i hvala im uz veliku sramotu zbog toga sto je Srpska izdajnicka elita na vlasti cenzurisala film. Jos malo pa ce Cesi, Rusi, Kinezi, Slovaci biti veci srba od tursko-cigansko--djabalebaroskog naroda koji naseljava teritoriju Srbije.

Idite svi na google ili youtube i odgledajte taj film i posaljite ga svojm prijateljima.

U demokratskom svetu,niko nikome ne moze zabraniti da snimi ono sto mu se prohte,ali cinjenice su vazne?! Vazno je istaci stotine hiljada zrtva od strane srbijanskih krvopija i pljackasa iz centralne srbije,stotinu i stotinu spaljenih kuca,bezbroj masakriranja nevinog stanovnistva,staraca,dece,zena,milion prognanih (u Makedoniji,Albaniji,Crnoj gori i u drugim delovima sveta),bezbroj hladnjaca sa telima nevinih Albanaca a medju njima i staraca,zena,deca,nemocnih,bezbroj masovnih grobnica po centralnoj srbiji i slicno. To su neoborivi dokazi,snimljeni materjali koji postoje u Arhivima celoga sveta,cak i u Rusiji,Kini,Ceskoj,i samoj Srbiji,samo za sada nedostaje dobra volja da se sve to prikaze pravim ocima! Jednoga dana,sve ce se to prikazivati,i verujem da ce buduce generacije da se stide svojih oceva i dedova u Srbiji-u to sam siguran!!!!

Pozdrav iz Pristine,

Ti siptare zaboravljas da si nezvani gost u tudjoj kuci i jos lazes kao pas...Nikakve dokaze nato za svo ovo vreme nije nasao, a kada dodje vreme bicete isterani iz nase - Srpske kuce i to naglavacke...Mi za razliku od vas imamo gomilu istinskih dokaza i zato cete nastradati - po zasluzi, samo polako, niciji pir nije doveka trajao.

Nikada ali NIKADA se necu stideti nijednog Srbina od Svetog Save do onih Kosovskih novomucenika koje ste vi poklali...Hvala Bogu sto sam Srbin!

To ti mislis da nema dokaza!!! Taj tvoj mali pileci mozak nikada nece svatiti realnost jer nema kapaciteta za to i nikada nece ni imati! Kosovo NIKADA nije bilo srpsko,niti jeste sada niti ce ikada biti.To je jasno svakom normalnom coveku osim praznoglavcima poput tebe! Kosovo je bilo okupirano stotinama godina unazad od horde zla-srbije,ali je doslo vreme da za sve nedace platite skupo i to sa kamatom! Nicija nije gorela do zore,pa ni vase "Srbinu sa pilecim mozgom"!!! Svi oni koji zele da se otcepe od vas,imaju podrsku MZ i SAD-a i skoro celog sveta,jer svima je jasno koja ste vi pokvarena nacija i sta ste sve spremni da radite.Ponavljam, ceo svet ima neoborive dokaze o vasim "Junackim delima" po Kosovo,BiH,Hrvatskoj i td.Ti dokazi postoje,snimljeni matrjali i slicno,pa se i zato sude vasi "Junaci" u Hagu i dobijaju maksimum kazne,zar ne vidis glupco?! Uskoro ce Vojvodina da proglasi Nezavisnost,onda ce Sumadija Autonomnu Pokrajinu,onda ce Sandzak,pa Presevska dolina sve do crvene jabuke-Leskovca i td.Ostacete u Beogradskom pasaluku i vadite posle oci medju sebe.jer drugo i ne zasluzujete! Prokleli su vas majke u crninama i roditelji ciju ste decu masakrirali,ubijali,cije ste domove spalili,pljackali,ciju ste decu isterali iz svojih ognjista i td. i td. I na kraju,naravno da se neces stideti jer i ti si takav i ne mozes se toga stideti,takva ti je narav,ali Bog je veliki i polako vec osecate njegov gnev i kaznu,samo sto tebi to jos nije jasno-ali bice ti uskoro,ne brini.I na kraju zapamti sledece: Srpska kuca=Beogradski pasaluk, i nista vise!!! A to sto cete nas "Isterati iz vase srpske kuce" to samo mozes da sanjas i nista vise,samo izvolite mi vas cekamo,dovoljno nam je nase lovacko drustvo iz Pristine pa da vas nateraju u beg,jer nismo vise goloruki k'o sto smo nekada bili,i mi sada imamo oruzje "Made in USA",pa izvolite ako imate srca,i ne budite k'o oni iz garde kara lazara,celo vreme se hvalili kako ce doci na Kosovu,i na kraju kad su stigli na granici sa Kosovom,nabasali su na veliku tablu gde pise 'REPUBLIKA KOSOVO" i odjednom su zastali i za kratko vreme se vratili odakle su dosli i sad se kriju u svojim misjim rupama po srbiji i verovatno poikrili se cebadima! Vi znate samo da se hvalite i nista vise,i to iz bezbednog mesta negde iz centralne srbije,ali realno gledano,vi ste najvece kukavice sto mogu da postoje,kad vam neko pokazuje zube,nestajete i bezite brzinom strele.Navikli ste da pljackate nenaoruzane,starce.nemocne,zene i nevine,ali ajde sada,ajde sta cekate???

Чини ми се да сте заборавили да напишете како је наш јавни сервис цензурисао овај фантастичан филм

Овде људима уведеш санкције, сатанизујеш их, доведеш им земљу до пропасти санкцијама и притисцима, сручиш им на главу осиромашени уранијум, уништаваш им земљу и убијаш их бомбама без осиромашеног уранијума, а они кажу: „Хвала лепо, ми знамо да је то за наше добро”

После свега, ко је на власти ? Убице, бато, убице у демоHократском обличју...

ziv bio i hvala ti

pozdrv iz canade

Spasibo brat

Svaka zast ovakvim Cesima, jer ne mogu oni da budu veci Srbi od nas! Inace je istina da Cesi cene Srbe vise nego sto mi mislimo, ali se te veze ne odrzavaju po diktatu znamo kojih "Srba"!

Inace bolje bi nam bilo da idemo na odmor u Cesku nego u danasnju Srbiju (gde drzava uvozi otrovno meso u drzavu za vrene letnje sezone, a obicni Srbi od tog sverca nece viseti ni dinar)!

Ako mozete, posetite Cesku Pravoslavnu crkvu u Pragu gde je Sv. Gorazd (Ceski patrijarh za vreme 2 sv. rata koji je zanrsio Bogosloviju u Beogradu), jedini primio atentatora na nacistickog namesnika Praga, a kao odmazdu Nemci su ubili njega i vise od 200 Ceskih pravoslavnih svestenika.

Ceska pravoslavna crkva (inace prva u Slovena primila hriscanstvo od Sv. Metodijusa u 10-tom veku) , se tek pocela ponovo dizati iz pepela posle odlaska komunista.

Isto posetite i Moravski Krumlov, mesto gde poznati Ceski slikar sa pocetka 20-tog veka u tamosnjem zamku, napravio remek delo zvano "Slovenska epopeja" koja se ponosi Slovenskim korenima Ceha, Slovaka, Rusa i posebno Srba, jer Cesi su najnapredniji Slavenski narod, ali su isto placali cenu Nemcima i Englezima (sta i reziser "Otetog Kosova" pominje ovde)!

Pozdrav za sve,

javljam se iz Češke, iz zemlje čiji narod je tom vašem dužan mnogo i mnogo. Nažalost naša vlada se priznanjim Kosova pokazala kao vlada jedne male očajne države, koja se plaši i da prdne dupetom okrenutom prema zapadu...Dan danas se stidimo za našev bivšeg prezidenta Václava Havla, kome nije sram da još uvek neprekidno vodi priče pred svetom kako je treba održavati ljudska prava, imajući ruke iskrvavene krvlju ne samo vašeg naroda. On vise nema ni najmanje moralno pravo da priča nešto o ljudskim pravima...

Zašto je Slovačka imala hrabrost da sebi sačuva obraz ispred EU a mi nismo? Da li ona zbog toga što nije priznala Kosovo ima neke probleme sa strane EU? Nema..

Pišem uglavnom zbog toga da ste vi tamo sigurni da naš narod vas podržava, da nismo mi takve p...e kako nas predstavlja u svetu naša vlada.

Svima koji bi želeli da posete Češku nudim ličnu pratnju po lepotama naše zemlje.

Takodje posetite stranice Gradjanskog udruženja "Prijatelji Srba na Kosovu" koje imaju i srpsku verziju.

Srdačan pozdrava iz Praga!

Zaboravih da napišem adresu stranica: www.kosovoonline.cz

Pozdrav iz Australije, Braci Cesima, Slovacima i Luzickim Srbima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.