Burna i duhovita ljubavna priča

Izvor: Blic, 20.Jun.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burna i duhovita ljubavna priča

Baletska predstava „Ukroćena goropad” po čuvenom Šekspirovom delu, na muziku Đoakina Rosinija, u koreografiji i režiji Krunoslava Simića, biće premijerno izvedena (19.30) 25. juna na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u tom teatru.

Govoreći o radu na predstavi, Krunoslav Simić, koreograf i reditelj, podsećajući da je okosnica radnje ovog čuvenog Šekspirovog dela odnos između goropadne Katarine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i samouverenog Petruća, kaže: „Balet ima elemente ekspresionističkih manira, odnosno svojevrsnu slobodu pokreta kako bi se otvorio prostor i za komične elemente. Ima puno dinamike, uzbuđenja i dešavanja, a muzika biva i na ivici vica. U tematskom smislu reč je o muško-ženskim odnosima sa emotivnom uzbudljivošću s jedne i grotesknošću s druge strane. Izvođači su uložili veliki napor, to su gotovo artističke radnje da bi se kroz humor došlo do suštine. Nisam izmeštao radnju. Istina, razmišljao sam o tome, ali Šekspir je takav kakav je, uvek aktuelan, svevremen. Iskreno, zbilja je teško napraviti komičan balet i, evo, obećavam da to više neću raditi.”

Direktor Baleta Konstantin Kostjukov je rekao da su se odlučili na ovaj ozbiljan korak jer nacionalnom teatru nedostaje komični balet. „Mi na repertoaru imamo klasični i moderni balet, ali ne i komični”, kazao je Kostjukov.

Dirigent je Johanes Harnajt, scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Katarina Grčić, a repetitori Paša Musić, Duška Dragićević i Milica Bezmarević.

U premijernoj podeli igraju Denis Kasatkin, Mila Dragićević, Milan Rus, Ljubiša Peković, Tamara Ivanović, Jovica Begojev i drugi, a repriza je 2. jula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.