Budući kreatori dobrog ukusa

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budući kreatori dobrog ukusa

U godini kada Fakultet primenjene umetnosti slavi jubilej 60 godina postojanja uz interesovanje javnosti koje odavno nije zabeleženo na jednoj studentskoj izložbi, otvorena je „Diploma 2008“. Nagrade su uručene Sanji Aćimović, Maji Jakšić i Radomanu Durkoviću, studentima koji su imali najbolje diplomske radove u jakoj konkurenciji devedeset kolega. Atraktivni kostimi, grafike, konzervirane i restaurirane slike, fotografije, scenografije, odevni predmeti izloženi su u impresivnom prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Muzeja primenjene umetnosti, od podrumskih prostorija do krova.

- U poplavi neukusa i kiča, zadatak ovih mladih i obrazovanih umetnika je da, ispoljavajući svoj talenat, oblikuju savremenu likovnu i modnu scenu i postanu kreatori ukusa, pri tome poštujući osnovna načela umetnosti. U eri glorifikacije tzv. nove estetike, estetike kiča, potrebno je da veruju u svoju ideju, svoja istraživanja i lični doprinos umetnosti i dizajnu - rekla je docent FPU Ivana Kuzmanović-Novović, napominjući da današnje umetničko tržište zahteva rukopisna obeležja, stilove i ličnosti koje se lako identifikuju.

Sanja Aćimović, koja je diplomirala na odseku Scenski kostim, dobitnica je nagrade za diplomski rad pod nazivom „Don Žuan“.

- Don Žuan je Mocartova opera čija radnja je smeštena u 17. vek. Iako je kada se radi scenski kostim obično inspiracija epoha, meni su to bile šahovske figure i po njima sam realizovala kako kostime, tako i lutkice koje su oličenje šahovskih figura - kaže Sanja za Glas.

Posebnost njenim kostimima svakako daje i činjenica da je koristila materijale koji nisu uobičajeni u postupku izrade scenskog kostima.

- Za lutkice sam koristila materijale kao što su gaza, lepak za tapete, dakle materijale koji nisu karakteristični za scenski kostim i uopšte nisu predviđeni za šivenje i krojenje, pa su moje lutkice u stvari male skulpture - objašnjava umetnica.

Konstataciju docenta Ivane Kuzmanović-Novović da diplomci treba da podižu nivo estetskih kriterijuma u našem društvu preplavljenom neukusom i kičom Sanja smatra prihvatljivom, ali ističe važnost neprekidnog rada na sebi.

- Teško je obećati da ćemo mi promeniti trenutno stanje neukusa i kiča u društvu. Meni je važno da svojim radom, estetikom i senzibilitetom doprinesem koliko je moguće poboljšanju uslova rada, jer će neukusa uvek biti. Bitno je da pojedinac shvati da samo ukoliko radi na sebi i promenama može učiniti nešto za društvo - zaključila je Sanja Aćimović.

Na izložbi su zastupljeni radovi studenata koji su diplomirali na svih deset odseka: Zidno slikarstvo, Konzervacija i restauracija, Primenjeno vajarstvo, Primenjena grafika, Unutrašnja arhitektura, Industrijski dizajn, Keramika, Scenografija, Kostim i Dizajn tekstila. Izložba „Diploma 2008“ biće otvorena do 15. avgusta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.