Bube kao umetnička dela

Izvor: RTS, 27.Dec.2018, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bube kao umetnička dela

U Maloj galeriji ULUPUDSA otvorena je izložba Bojane Ban "Bube opstaju". Akvareli, skulpture i nakit u znaku su bube, to je tema koja njeno stvaralaštvo zaokuplja poslednju deceniju.
Bojana Ban otkriva sasvim novi svet likovnog izražaja i posebnost u stvaranju skulptura. Zajedničko u moru ovih dela su krila i broj nogu, sve drugo pripada umetnosti, kreativnosti, mašti i smelosti.

"Bube pravim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od raznoraznih recikliranih i prirodnih materijala. Kamen, drvo, odbačeni neki delovi od nečeg slomljenog i razbijenog. Onda se to nešto spoji u jednu novu celinu i dobijemo potpuno novi život. A svaki taj predmet mene inspiriše, ti delovi koje nađem, oni me inspirišu za tu novu bubu. Daju mi ideju kako bi ona trebalo da izgleda", kaže Bojana.
Svaka od 123 izložene bube umetničko je delo različite veličine, boje, materijala i namene.
"Te male se mogu nositi kao broševi. One su napravljene kao jedna mala kompletna skulptura i onda dobija iglu sa kojom se može pričvrstiti. Ja ih zovem kućni ljubimci koje ne morate da hranite, samo da ih šetate. Takve ne možete sresti u prirodi jer su ovo potpuno neke moje bube", kaže Bojana.
Bojana Ban se osim skulpturama bavi i slikanjem, grafikom, crtežom, ilustracijom knjiga, te konzervacijom i restauracijom slika i ikona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.