Bradić protiv otpuštanja zaposlenih umetnika

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić protiv otpuštanja zaposlenih umetnika

Srpski ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas da je preporučio lokalnim vlastima da ne otpuštaju zaposlene u u kulturnim institucijama jer to nije u skladu sa državnom kulturnom politikom.

"Kulturna politika jeste smanjivanje zaposlenih u administraciji i u javnim službama, ali ne i u kulturnim institucijama. To jeste ne samo apel, to jeste preporuka" decidirano je rekao ministar Bradić.

"Što se tiče aktivnosti Ministarstva kulture u odnosu na postojeću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situaciju koju imamo u institucijama kulture na lokalnom nivou, mi ćemo tu situaciju veoma pažljivo pratiti i sa svoje strane već smo intervenisali kod odredjenih nadležnih da o tim slučajevima apsolutno odluke moraju donositi u skladu sa kulturnom politikom koja se ostvaruje u državi" dodao je ministar.

Bradić je podsetio da je "cilj zakona smanjivanje broja zaposlenih u administraciji, dakle birokratija, a ne umetnika i stručnjaka u oblasti stvaralaštva i zaštite".

"Republičko Ministarstvo kulture je racionalizovalo broj zaposlenih u sopstvenoj instituciji, a institucije kulture na republičkom nivou su zadržale kapacitet neophodan za obavljanje umetničkih delatnosti", primetio je on.

"Mi očekujemo da se odluka na lokalnim nivoima, ne samo u Beogradu, nego i nekim drugim gradovima, koje obuhvataju smanjivanje broja zaposlenih u institucijama kulture na tom nivou stopira i da se povuče," kazao je Bradić.

U tom smislu biće sačuvan kulturni kapital u institucijama, kreativni pojedinci, stručnjaci koji će nesmetano moći da obavljaju posao koji je važan za kulturu i za državu, zaključio je on.

U petak je sa Velike scene Ateljea 212 u Beogradu upućen protest svih zaposlenih u tom teatru zbog toga što su prema nedavno usvojenom Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji svrstani u administrativce i što moraju da smanje broj zaposlenih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.