Bradić otvorio Dane Vukovog sabora

Izvor: B92, 09.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić otvorio Dane Vukovog sabora

Ministar kulture Nebojša Bradić 8. septembra je u Loznici otvorio Dane 74. Vukovog sabora, založivši se za afirmaciju kulture koja "potvrđuje i izražava identitet naroda kome pripada i povezuje ga sa kulturama sveta".

Obaćajući se Lozničanima u prepunoj dvorani Vukovog doma kulture, Bradić je ocenio da je 75 godina Vukovog sabora "potvrda značaja i ugleda koji ta manifestacija ima na kulturnoj mapi Srbije" i da je na nama da tražimo neke nove načine kako da Vukov i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naš sabor učinimo vidljivijim.

On je, povezujući davninu i sadašnjost, ukazao da kod malih naroda postoje strahovi od tuđeg zbog stalne brige da im se ne potre identitet, zbog čega se često "javlja otpor prema novom, kao i klima sumnjičenja i optuživanja" koji sežu daleko u prošlost.

"Opsesija tuđim u našoj kulturi mogla bi da počne podelom na 'herderovce' i 'šilerovce'", a svoj doprinos tom problemu dao je i Vuk Karadžić čiji "pamflet iz 1820. godine" i protivljenje štampanju Obradovićevih dela jednim delom su protiv tuđeg, ocenio je Bradić.

Prema njegovim rečima, prekršaji zadiranja u tuđe predstavljaju "crnu hroniku naše kulturne istorije", a pitanja našeg i tuđeg postavljaju se u situacijama kada procesi tranzicije nude najrazličitije vidove identifikacije, što je, smatra, deo obeležja naših medija i savremene umetničke produkcije.

"Šta u takvoj situaciji mogu da rade oni koji u sebi nose naše i tuđe kao deo sopstvenog identiteta", upitao je ministar i naglasio da je reč o lažnoj dilemi jer se ne radi o tome "tuđe ili naše, već i naše i tuđe".

"Kultura jednog naroda tek onda je osnov svake posebne kulture kad potvrđuje i izražava identitet naroda kome pripada i povezuje ga sa kulturama sveta", zaključio je Bradić.

U nizu programa Vukovih dana, koji će se odvijati u Jadru do nedelje, kada će u Tršiću biti odžana centralna svečanost, 8. septembra je u okviru ciklusa "Moj grad" predstavljena Banjaluka.

U galeriji "Mina Karadžić", uz prigodnu reč direktora Narodnog pozorišta Repubike Srpske Rada Simovića, otvorena je izložba umetničke fotografije, a potom je u produkciji tog pozorišta izvedena Nušićeva "Gospođa ministarka".

U naslovnoj ulozi je nastupila Svetlana Bojković, a komediju je režirala Milica Kralj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.