Bradić i Ljoveras u Senjskom rudniku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić i Ljoveras u Senjskom rudniku

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras u Senjskom rudniku označiće početak Projekta transformacije tog mesta u grad muzej i centar industrijskog nasleđa.

Reč je o prvom projektu koji se bavi kulturnim razvojem u Srbiji koji je dobio podršku iz fondova EU i to od 1,5 miliona evra.

Projekat transformacije Senjskog rudnika bio je jedan od 26 iz jugoistočne Evrope koji je konkurisao za sredstva Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komisije. Njegova posebnost je što se ne odnosi samo na spomenike, već i na žive ljude, s obzirom na to da je reč o rodnom mestu industrijalizacije Srbije, u kome je nekada radilo 4.000 rudara a danas zapošljava njih 200.

Sredstva Evropske komisije omogućiće da Senjski rudnik bude pretvoren u grad muzej koji bi trebalo da doprinese stvaranju nove tačke na našoj mapi kulturnog turizma s obzirom na to da se nalazi na 15 kilometara od Ćuprije i pravca Koridor 10, okružen manastirima Ravanica i Manasija i u izuzetnom prirodnom okruženju.

Pored Lisine, najvećeg vodopada u Srbiji, u blizini je živopisna klisura i Resavska pećina, jedna od najatraktivnijih prirodnih znamenitosti Srbije, prašuma stara nekoliko stotina godina i planina Beljanica. Izgradnjom prilaznih puteva i adaptacijom postojećih zgrada u centar za posetioce, novim, transformisanim adekvatnim muzejskim prostorom i postavkom sa mašinama i alatkama koje datiraju sa kraja 19. veka, Senjski rudnik treba da postane regionalni centar industrijskog nasleđa, kakvog nema u okruženju.

Sa dobro opremljenim centrom za posetioce, ali i kapacitetima za razvoj i očuvanje starih zanata i obuku lokalnog stanovništva za nove delatnosti, nakon zatvaranja rudnika uglja, očekuje se da Senjski rudnik postane regionalni centar nasleđa koji treba da doprinese održivom razvoju ovog dela Srbije.

Kako je najavilo Ministarstvo kulture, svečanom početku realizacije Projekta ispred Muzeja ugljarstva u Senjskom rudniku prisustvovaće i predstavnici kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i opštine Despotovac.

Oni će prethodno obići zadužbinu kneza Lazara, manastir Ravanicu, a posle obilaska Senjskog rudnika i Resavsku pećinu , vodopad Lisine i manastir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića, čuvenu po freskama i radu Resavske škole, najveće škole iluminiranih srednjovekovnih rukopisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.