Bradić: Kustendorf je postavio dobre temelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Kustendorf je postavio dobre temelje

BEOGRAD -

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf već je postavio dobre temelje i sada nastavlja razvoj, rekao je danas ministar kulture Nebojša Bradić, najavljujući, zajedno sa osnivačem Emirom Kusturicom, četvrti festival koji će biti održan od 5. do 11. januara iduće godine na Mećavniku.

"Mi podržavamo tu manifestaciju jer ona na najbolji način integriše afirmisane autore i one koji čine tek prve korake ulazeći u svet kinematografije", istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bradić na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije.

On je ocenio da je Kustendorf na osnovu svog koncepta važan i za međunarodno povezivanje naše zemlje.

Bradić je najavio proširenje programa kroz podršku za otvaranje Kuće pisaca, kao što je to u Godini knjige i jezika inicirano i u drugim mestima.

"Ideja je da se na magičnoj planini Mećavniku okupljaju dramski pisci i scenaristi, da stvaraju nove filmove, a mi bismo nastojali da najbolje scenarije i produciramo", rekao je on i dodao da bi Kusturica pozivao autore u Kuću pisaca, a Ministarstvo bi finansiralo njihov boravak.

Na pitanje o budžetu četvrtog Kustendorfa Bradić je odgovorio da je izdvojena suma od 25 miliona dinara.

Kusturica je podsetio da je festival nastao kao ideja da mladi autori, koji se takmiče sa svojim kratkim filmovima, budu ohrabreni susretima sa značajnim umetnicima. On je primetio da je "funkcija Kustendorfa i tržišno uspostavljena jer su već dvojica nagrađenih autora ušla u rad na svom prvom dugometražnom filmu".

"Prelaz iz perioda školovanja u tržišnu utakmicu, žestoku konkurenciju za snimanje filma uvek mi se činio najbolnijim. Utoliko mi je drago što će se iduće godine na Mokroj Gori pojaviti i akademija lepih umetnosti", rekao je on, dodajući da će škola okupljati oko 25 studenata režije, montaže, dramaturgije, glume i još jedne oblasti.

Za ukupni program 4. Kustendorfa, koji je već ranije objavljen, Kusturica je rekao da je po konceptu sličan dosadašnjim, ali još atraktivniji, "nikad bogatiji, raznovrsniji i intelektualniji".

"Imaćemo zvezdu koja ima i tržišnu i umetničku vrednost, što je ideja sa kojom je započet festival", rekao je on, najavljujući glumca Gaela Garsiju Bernala i film "Revolucija", omnibus deset autora na temu stogodišnjice Meksičke revolucije.

"Ubedljivo najveća zvezda biće češki autor Otokar Vavra", kazao je Kusturica, napominjući da je to "nešto što se sukobljava sa mogućim - da neko ima sto godina i da još režira", a na Mećavnik dolazi sa "svojom devojkom od 60 godina, koja će o tome snimati dokumentarac".

Inače, Kusturica će 28. februara 2011. ići u Prag da čestita stoti rođendan svom profesoru, zajedno sa drugim Vavrinim studentima kao što su slavni Miloš Forman i Jirži Mencl.

U Drvengradu će Kusturica održati master klas, rekonstruišući Vavrino predavanje o Felinijevom filmu "Roma".

Gost Kustendorfa biće i iranski reditelj Abas Kjarostami "sa kojim sam lično delio sudbinu kada smo radili za francuskog producenta koji je odlučio da dobije četiri-pet zlatnih palmi", rekao je Kusturica, podsetivši na sredinu 90-ih godina, kada je on nagrađen za "Andergraund", a Kjarostami za "Ukus trešanja".

"Kjarostami će biti centralno mitsko mesto festivala, jer on svojom pojavom sugeriše mladima kako je budućnost svetla i kako ima smisla verovati da film može da bude i zabava i umetničko delo", istakao je Kusturica.

On je najavio i slavnog ruskog reditelja Nikitu Mihalkova sa filmom "Varljivo sunce 2" i druge goste, koji će držati predavanja mladim autorima.

Za takmičarski program, sa 20 kratkometražnih ostvarenja studenata iz 13 zemalja, rekao je da je "dovoljno jak, a najbolja garancija za to je ukus selektorke Dunje Kusturice, koji je proteklih godina potvrđen".

Na otvaranju 5. januara biće prikazan dugometražni dokumentarac "Češki mir" Filipa Remunde i Vita Klusaka.

Muzički program otvoriće "Beogradski sindikat", a narednih večeri sviraće bendovi iz Tanzanije, Francuske, Norveške, koji uglavnom imaju sličan zvuk kao "No smoking orkestar".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.