Braća Teofilovići propevali na norveškom

Izvor: Blic, 12.Nov.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća Teofilovići propevali na norveškom

Braća Teofilovići, jedinstveni intrepretatori naših tradicionalnih i arhaičnih pesama, nastupili su prošle nedelje u Norveškoj na festivalu “Transform”.

Pored svog repertoara i pesama na srpskom, Ratko i Radiša su publiku iznenadili i jednom numerom na norveškom.

- Festival "Transform" je vorld mjuzik (world music) festival koji se dešava na više lokacija u centru grada Trondhajma. I ove godine je bilo blizu 100 učesnika iz celog sveta. Priliku da predstavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naš rad imali smo na tri mesta u centralnoj dvorani Kulturnog centra DOKK, u jednoj divnoj galeriji, a bili smo gosti Fakulteta muzičke umetnosti u Levangeru (UIN univerzitet) gde smo izveli program za studente i profesore - kaže Ratko Teofilović za "Blic".

Njih dvojica su posebno vezani za Norvešku i Trondhajm pošto su prvi inostrani nastup imali upravo u ovom gradu. Zato su odlučili da publici poklone i jednu pesmu na norveškom.

- Tačno pre 20 godina naš prvi izlazak u svet bio je na "Cirkom" festivalu u Trondhajmu, i već tada je publika bila oduševljena našim nastupom. Ponovo smo osetili divnu, emotivnu reakciju. Znajući kakva nas publika čeka u Norveškoj došli smo na ideju da za kraj koncerata izvedemo staru norvešku pesmu "Per spelman" kao naš poklon za njih. Bilo je to divno iznenađenje i nesvakidašnje oduševljenje prisutnih - ističe Ratko.

Direktorka festivala, Hil Aina Stefanek, u poruci zahvalnosti Teofilovićima potvrđuje njihove reči.

- Nema reči kojim bih opisala koliko sam zadovoljna i ponosna što smo ih videli opet ovde. Svi smo uživali u tom fascinantnom nastupu koji je zbližio naše dve zemlje, Srbiju i Norvešku - istakla je Stefanek.

Pored Teofilovića na "Transformu" ove godine takođe veoma zapažen nastup imala je i Amira Medunjanin u pratnji Ante Gela.

Što se tiče Teofilovića, njih posle Trondhajma očekuju nastupi u Segedinu, Pljevlju, pa u decembru u Banjaluci i Ljubljani.

Transform i Srpski festival svetske muzike

Trondhajmski "Transform" festival svetske muzike (Transform world music festival Trondheim) blisko sarađuje sa Srpskim festivalom svetske muzike (Serbia world music festival) koji se od 2009. održava u Gornjem Milanovcu. Festivali razmenjuju izvođače i volontere, a povezuje ih Slobodan Božović, naš čovek koji živi i radi u Trondhajmu. On je direktor festivala u Gornjem Milanovcu i zamenik predsednika Organizacionog odbora festivala "Transform".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.